Secretul blocurilor din China, pe care Ceaușescu n-a apucat să-l afle

Wednesday, 17 April 2019, 15:13, Sursă: REALITATEA.NET

Chinezii sunt unii dintre cei mai buni arhitecți, orașele lor fiind adevărate opere de artă. Dacă Nicolae Ceaușescu ar mai fi trăit, cu siguranță ar fi fost interesat de tehnica chinezilor de organizare urbană, iar azi, Bucureștiul poate că ar fi arătat altfel.

Adaugă părerea ta

Hong Kong ocupă un statut administrativ special în China, dar are o populație de trei ori mai mare decât cea a Bucureștiului. Pentru a găzdui o astfel de populație, trebuie o organizare arhitecturală pe măsură, dar chinezii n-au avut niciodată probleme la acest capitol.

De ce au blocurile din Hong Kong o gaură pe mijloc

Hong Kong nu este doar unul dintre cele mai importante centre economice din China, ci și un loc care atrage milioane de turiști din întreaga lume datorită clădirilor impresionante. Dincolo de simțul practic, chinezii acordă o atenție deosebită miturilor și superstițiilor pentru că sunt devotați culturii vechi de mii de ani, scrie Playtech.

În Hong Kong, unele clădiri zgârie-nori au o particularitate pe care n-o întâlnești nicăieri în lume. Aceste blocuri colosale au o gaură pe mijloc sau în partea superioară.

În mitologia chineză, oamenii venerau dragonii zburători (care arătau ca niște șerpi gigantici). În amintirea acelor vremuri de mult apuse, arhitecții proiectează zgârie-norii cu o gaură în mijloc pentru a permite spiritului dragonilor străvechi să treacă prin ea. Este, totodată, și un pact cu aceste creaturi mitologice, care aduce pace și armonie.

În China, Feng shui încă este o tradiție care trebuie respectată

Un alt principiu după care se ghidează arhitecții chinezi (care încă mai respectă tradiția) este Feng shui (vânt și apă), acel set de reguli antice care stabilesc forma și amplasarea clădirilor, astfel încât să nu producă dezechilibre estetice și spirituale în societate.

Ori de câte ori este înălțată o clădire care perturbă echilibrul Feng shui al zonei, trebuie luate măsuri pentru a combate energia negativă pe care tind să o emane clădirile moderne.

De exemplu, atunci când a fost construit sediul Băncii Chinei din Hong Kong, a stricat Feng shui-ul unei alte clădiri, HSBC, care a fost construită ca la carte după acest principiu al echilibrului și energiilor pozitive. Pe clădirea HSBC au trebuit amplasate două structuri sub formă de tunuri, ca să combată energia negativă a băncii, un turn „tăios” vedere, dar un simbol al expresionismului arhitectural.

Detalii despre blocurile din China poți vedea în video AICI.