Coronavirus - România: 113589 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Prima inimă 3D printată cu celulele unui pacient

Tuesday, 16 April 2019, 18:14 Sursă: REALITATEA.NET

Studiul din spatele descoperirii a fost publicat în Advanced Science. Cercetătorii au reușit să creeze o inimă completă - cu celule, vase de sânge, ventricule și atrii. Reușita lor este o îmbunătățire semnificativă față de încercările anterioare, când au fost printate doar țesuturi simple, fără vase de sânge.

“Oamenii au reușit să printeze 3D structura unei inimi în trecut, dar nu cu celule sau cu vase de sânge”, a explicat cercetătorul Tal Dvir, care a condus studiul.

Cum a fost printată prima inimă 3D

Procesul prin care a fost creată inima a început cu o biopsie de țesut gras de la pacienți. Acest material celular a servit drept cerneală pentru imprimantă. Cercetătorii au reușit astfel să creeze modele complexe de țesut, inclusiv bucăți de inimă, până când au ajuns să creeze o inimă întreagă. Ce-i drept, inima creată nu este foarte mare, având dimensiunea unei cireșe (adică aproximativ cât o inimă de iepure).

Chiar și așa, tehnologia din spatele acestei creații ar putea duce, într-o bună zi, la printarea unor organe de dimensiuni umane, după cum arată Endgadget. Totuși, acest lucru va fi o provocare mare, întrucât va fi nevoie de o imprimantă cu o rezoluție extrem de înaltă pentru a printa cele mai mici vase de sânge.

În momentul de față, inima 3D se poate contracta, dar nimic mai mult. Cercetătorii plănuiesc să creeze și alte inimi 3D, pe care să le învețe să funcționeze precum unele reale. Ulterior, ei speră să poată să realizeze transplanturi cu inimi 3D în animale vii.

Dvir a spus însă că transplanturile cu spline, vezici biliare sau rinichi 3D ar putea fi mai sigure, întrucât eșecul lor nu ar duce la moartea iminentă a ființei care le primește. “Poate că în 10 ani vor exista imprimante de organe în cele mai bune spitale din lume, iar aceste proceduri vor fi desfășurate ca o rutină”, a zis Dvir.


Vezi mai multe


Alte articole din: LIFESTYLE
Alte articole din: LIFESTYLE