Coronavirus - România: 113589 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Marea întrebare: este cofeina bună sau rea pentru creier?

Friday, 01 August 2014, 13:20 Sursă: REALITATEA.NET

Alţii, devin iritabili, anxioşi, capătă dureri de cap sau chiar riscă atacuri de panică după ce beau o ceaşcă de cafea. Este o chestiune de individualitate biologică moştenită. Este de asemenea adevărat că majoritatea oamenilor care consumă cofeină regulat tind să devină uşor dependenţi, inclusiv copiii.

Într-un fel, cofeina are unele dintre însuşirile drogurilor, fără a prezenta riscuri profunde, spun specialiştii.

„Fără nici o îndoială, cofeina este un stimulent psihomotor lejer care produce efecte similare comparabile cu acelea ale dozelor mici de cocaină şi amfetamine, oferind stimularea clasică – senzaţii de energie crescută, bunăstare, mai puţină somnolenţă, chef de vorbă, sociabilitate şi capacitate mai bună de concentrare”, afirmă Dr. Roland Griffits, cercetător în domeniul cofeinei la Johns Hapkins University.

Cum acţionează cofeina în creier?

Fapt surprinzător, cofeina nu este un stimulent tipic; ea nu ajută în mod direct celulele cerebrale să se învioreze şi să lucreze mi bine. Cofeina acţionează mai degrabă într-un fel ocolit. În loc să declanşeze eliberarea substanţelor chimice „însufleţitoare”, blochează acţiunea neurotransmiţătorului adenozină care comandă în general creierului să se liniştească şi să adoarmă. Citeste mai mult...


Vezi mai multe


Alte articole din: LIFESTYLE
Alte articole din: LIFESTYLE