Coronavirus - România: 35003 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Desert din vanilie servit în intestin de porc. Inovație gastronomică a unui bucătar român

Thursday, 26 February 2015, 12:33 Sursă: AGERPRES

''Desert din vanilie servit în intestin de porc'' este o rețetă concepută relativ recent de către Cosmin Toma. El spune că atunci când soacra sa a sacrificat, în decembrie, porcul pentru Crăciun, a considerat o provocare modul în care ar putea folosi membrana rămasă după prepararea cârnatului și a caltaboșului.

''Au mai rămas intestine și m-am tot gândit ce aș putea să fac cu ele, altceva decât folosind carne. Am decis să fac un desert, dar nu știam ce anume'', își amintește Cosmin Toma.

Până la conceperea desertului trebuia însă eliminat mirosul din intestine. ''Le-am spălat bine, le-am pus într-o compoziție formată din suc de portocale, mandarine, lime sau lămâie, grapefruit și coniac, pe care am ținut-o apoi două zile la frigider. Astfel, intestinele nu au mai avut deloc miros de porc, ci doar de citrice'', explică chef Cosmin Toma.

Ulterior, i-a venit ideea să facă o cremă de vanilie, care nu trebuie lăsată să se răcească la frigider, deoarece se întărește foarte tare, ci la temperatura camerei.

''Am umplut cu o seringă intestinul, ieșind astfel 'cârnăciori — desert', pe care i-am păstrat la frigider, pentru a se întări, două-trei ore. Am adăugat un foietaj dulce, cald. Cam trei zile mi-a luat să concep rețeta'', spune Toma.

Pentru desertul din vanilie servit în intestin de porc este nevoie de următoarele ingrediente — smântână lichidă de gătit, gălbenușuri de ou, păstăi de vanilie, zahăr brun, sare, cuișoare, intestin de porc, portocale, mandarine, lime, grapefruit și coniac.

''Smântâna lichidă se amestecă cu gălbenușurile de ouă, zahărul brun și semințele de vanilie extrase din păstaie, la care se adaugă puțină sare și cuișoare. Compoziția se fierbe pe bain-marie până se îngroașă, amestecând continuu să nu se taie. Se lasă la răcit la temperatura camerei, apoi se scot cuișoarele. Cu crema obținută astfel se umplu, cu o seringă sau cu un poș (ustensilă de bucătărie în formă de cornet folosită pentru a orna preparate culinare — n.r.), intestinele de porc, ținute în prealabil două zile la frigider într-un baiț de citrice. Acestea se închid la capete ca și pentru cârnat. Se țin la rece două sau trei ore până se întăresc. Se servesc cu sos de fructe de pădure și foietaj dulce, scos proaspăt din cuptor'', dezvăluie rețeta Cosmin Toma. Citeste mai mult...

Alte articole din: LIFESTYLE
Alte articole din: LIFESTYLE