Cercetătorii au făcut o nouă descoperire arheologică în Egipt

Tuesday, 16 April 2019, 14:09 Sursă: REALITATEA.NET

Mormântul unui preot datând de acum 4.400 de ani a fost descoperit în situl din Saqqara, în apropiere de Cairo, de către o misiune arheologică egipteană.

Adaugă părerea ta

Mormântul preotului numit Wahtye datează încă din a V-a dinastie egipteană (între 2.500 şi 2.300 î.e.n), din timpul domniei lui Neferirkare, potrivit ministrului Antichităţilor.   

„Mormântul este excepţional de bine conservat, colorat cu sculpturi la interior. El aparţinea unui preot de rang înalt. Descoperirea conţine în special scene care îl înfăţişează pe proprietarul mormântului cu mama sa, soţia şi familia, precum şi nişe statui colorate ale defunctului şi ale familiei sale”, a declarat Khaled el-Enany, ministrul Antichităţilor.

Picturile ornamentale de pe mormântul faraonului conțin rășină verde, care era utilizată și în uleiurile folosite în timpul funerariilor. De asemnea, cărămizile sunt construite din calcar alb, iar forma mormântului este una inedită.

„Mormântul în formă de L al lui Khuwy începe cu un mic coridor care coboară către o anticameră, apoi spre o cameră mai mare cu picturi care îl reprezintă pe proprietar aşezat în jurul unei mese cu ofrande", descrie Mohamed Megahed, şeful echipei de excavare, într-un comunicat al ministerului Antichităţilor.

Alte descoperiri arheologice făcute de cercetători

În luna noiembrie, în același sit de la Saqqaa, autorităţile egiptene au mai anunţat descoperirea a şapte morminte, dintre care patru datează de peste 6.000 de ani. Arheologii au descoperit scarabei şi pisici mumificate.   

Situl Saqqara din sudul oraşului Cairo, este o vastă necropolă în care se află și celebra piramidă a faraonului Djeser, prima din epoca faronică egipteană. Acest monument, construit către anul 2.700 î.e.n. de arhitectul Imhotep, este considerat drept unul dintre cele mai vechi monumente.

Egiptul şi-a consolidat semnificativ comunicarea privind descoperirile arheologice în ultimii ani. Astfel, la începutul lunii, în premieră mondială un sarcofag a fost deschis în direct la televiziune. Josh Gates, prezentator al emisiunii americane „Expedition Unknown” de la postul Discovery, a comentat descoperirea mumiei unui preot egiptean datând de peste 2.500 de ani.