VALS VIENEZ LA UE

Monday, 30 November -1, 00:00 Sursă: Realitatea.NET

Austria euro-sceptică, la şefia Uniunii Europene
Adaugă părerea ta
Austria a preluat astăzi preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, şi are ambiţii moderate pentru următoarele 6 luni în care va avea de gestionat o Uniune aflată în plină criză. Puţini se aşteaptă însă ca Viena - tradiţional euro- sceptică - să poată schimba atmosfera în cadrul blocului comunitar, marcată de criza asupra Constituţiei şi negocierile dure pe tema bugetului.

Pentru România, care urmează să se integreze în Uniune în 2007, declaraţiile Vienei sunt parţial încurajatoare. Preşedintele Austriei, Heintz Fischer a declarat acum câteva zile că România şi Bulgaria vor intra "în curând" în Uniunea Europeană.

Oficialul de la Viena nu a precizat însă dacă susţine sau nu amânarea aderării celor două ţări pentru 2008, în cazul în care nu ar fi îndeplinite toate criteriile. La rândul său, ministrul austriac de externe a declarat că extinderea UE către statele din Balcani este un obiectiv al preşedinţiei austriece. Viena a pledat cu succes pentru începerea negocierilor de aderare cu Croaţia, în octombrie.

Macedonia a primit şi ea recent statutul de candidată, iar Bosnia şi Serbia şi Muntenegru fac şi ele eforturi să-l obţină. Preşedintele austriac avertizează însă că austriecii "s-au săturat" de UE şi a avertizat că organizaţia "nu poate fi extinsă fără limite". Este un semnal clar că Austria îşi va menţine poziţia eurosceptică faţă de viitoarele extinderi.

De altfel, austriecii au precizat clar că sunt puţin interesaţi în impulsionarea procesului de ratificare a Constituţiei europene. Euro-scepticismul tradiţional al austriecilor a marcat de altfel preluarea preşedinţiei UE, după recentul scandal al afişelor pornografice.