Coronavirus - România: 4057 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Duma de Stat examinează la 21 martie un proiect de lege privind INCLUDEREA unui teritoriu STRĂIN

Tuesday, 11 March 2014, 15:11 Sursă: Mediafax

Textul va fi dezbătut în Duma de Stat la cinci zile după referendumul care va fi organizat duminică în Crimeea, au declarat reprezentanţi ai Camerei inferioare a Parlamentului rus.

Locuitorii, majoritatea rusofoni, din acest teritoriu ucrainean aflat practic sub controlul forţelor ruse după înlocuirea puterii de la Kiev cu opoziţia prooccidentală, în februarie, urmează să se pronunţe duminică în legătură cu intrarea în componenţa Rusiei, un drept apărat de preşedintele Vladimir Putin, care nu ia în seamă protestele şi ameninţările Occidentului, relatează AFP.

Până în prezent, legea rusă permitea intrarea unui teritoriu străin în componenţa Federaţiei Ruse, în urma semnării unui acord între statul rus şi un stat străin, care putea reprezenta fie teritoriul, fie un stat independent, fie statul căruia îi aparţine teritoriul.

Legea excludea, în consecinţă, alipirea Crimeei la Rusia, în condiţiile în care noua putere de la Kiev îşi apără suveranitatea asupra peninsulei, iar, în schimb, Moscova nu recunoaşte legitimitatea noilor autorităţi ucrainene.

Amendamentul propus spre dezbatere în Dumă are însă în vedere modificarea legii, astfel încât să nu mai fie nevoie de acordul între state în vederea acceptării unui teritoriu în componenţa Federaţiei Ruse. Potrivit proiectului de lege, acest mecanism va fi utilizat în cazul în care în statul străin de care aparţine acest teritoriu nu există un guvern suveran eficient, care să susţină şi să respecte drepturile şi libertăţile cetăţenilor, scrie agenţia Ria Novosti.

Alte articole din: EXTERN
Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN