Decizie-șoc a Comisiei Europene! Marea Britanie, acuzată de încălcarea Tratatului UE

Friday, 15 November 2019, 09:28 Sursă: Realitatea.NET

Autor: Realitatea.NET

Comisia Europeană a lansat, joi seară, o procedură de infringement împotriva Regatului Unit pentru că nu a nominalizat un comisar. Ursula von der Leyen i-a mai acordat totuși un răgaz lui Boris Johnson, de o săptămână, până pe 22 noiembrie, pentru trimiterea propunerii în noua sa echipă.

Comisia Europeană a inițiat procedura de sancționare a Marii Britanii pentru că a refuzat să nominalizeze un comisar european. 


„Ca gardian al tratatelor, Comisia Europeană a trimis astăzi o scrisoare de notificare oficială a Regatului Unit de încălcarea obligațiilor Tratatului UE prin faptul că nu a nominalizat un candidat pentru postul de comisar european. Regatul Unit trebuie să transmită până vineri, 22 noiembrie, cel târziu punctele de vedere. Scurta perioadă de timp este justificată de faptul că următoarea Comisie trebuie să preia conducerea cât mai curând posibil”, arată comunicatul Comisiei Europene.

Guvernul Boris Johnson a anunţat că va nominaliza un comisar european după scrutinul legislativ anticipat din 12 decembrie

Guvernul britanic i-a scris preşedintei viitoarei Comisii Europene, Ursula von der Leyen, pentru a o anunţa că nu va desemna un membru britanic pentru echipa sa înainte de alegerile anticipate organizate pe 12 decembrie din Regatul Unit. Ursula von der Leyen a primit din partea Londrei o scrisoare în acest sens în noaptea de miercuri spre joi.

În scrisoarea transmisă pe 13 noiembrie, autoritățile britanice consideră că nu sunt în poziția de a sugera un candidat pentru un post de comisar UE.

În același timp, Comisia Europeană amintește că un stat membru nu poate invoca prevederi existente în sistemul legal din țară pentru a justifica eșecul de a respecta obligațiile UE.

Intrarea în funcţie a Comisiei Von der Leyen este prevăzută pentru 1 decembrie 2019.

 

Nouă lovitură pentru Comisia Europeană. Marea Britanie NU trimite comisar

Premierul britanic Boris Johnson anunţase în luna iulie că ţara sa „în niciun caz nu va desemna un comisar pentru noua Comisie care îşi preia mandatul la 1 decembrie”. Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană cel mai târziu la 31 ianuarie 2020, după ce în octombrie liderii UE-27 au decis amânarea Brexitului cu trei luni.

Însă pe 6 noiembrie, Ursula von der Leyen i-a trimis o scrisoare oficială premierului britanic Boris Johnson în care i-a solicitat două nume - un bărbat şi o femeie - pentru postul de comisar european. Termenul, informal, primit de Londra era până luni, 11 noiembrie, pentru a lua o decizie.

Brexit-ul a fost prelungit până la 31 anuarie 2020. Inițial, Marea Britanie trebuia să părăsească UE pe 29 martie, termen amânat de două ori, pentru 12 aprilie și mai apoi pentru 31 octombrie.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri