Barack Obama anunţă măsuri speciale pentru reducerea atacurilor armate

Tuesday, 05 January 2016, 19:57 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Preşedintele SUA, Barack Obama, nu şi-a putut stăpâni lacrimile în timpul unui discurs în care a vorbit despre înăsprirea controlului armelor de foc, anunţă CNN. Cel mai important lider al lumii a plâns când şi-a amintit de cei 20 de copii care au murit în atacul armat comis în Newton, în 2012. Obama a pledat în favoarea unei consolidări a controlului asupra armelor de foc şi a anunţat că-şi va folosi puterea de reglementare pentru a-şi impune ideile în ultimul an de mandat la Casa Albă, relatează Reuters. Acesta a lansat marți un apel la intensificarea controalelor asupra cumpărătorilor de arme de foc pe internet și la târgurile de arme, subliniind că actualele excepții privind regimul acestor arme nu își au rostul. Este vorba de măsuri introduse într-o ordonanţă executivă, o manevră menită să evite o decizie a Congresului, reticent să adopte legi pentru diminuarea accesului la arme de foc, anunţă Mediafax.

Discursul a fost ţinut în prezenţa victimelor atacurilor armate dar şi a membrilor famiilor care i-au pierdut pe cei dragi în atacurile cumplite.

Obama: Mor oameni! Scuzele nu sunt suficiente! Nu putem accepta acest carnagiu cu preţul libertăţii
 
'Trebuie să conștientizăm urgența absolută acum, întrucât mor oameni. Iar scuzele constante pentru lipsa de acțiune nu mai merg și nu mai sunt suficiente', a spus liderul de la Casa Albă
 
'Cred că putem găsi căi de a reduce violența cu arme de foc într-un mod care să fie conform cu Al Doilea Amendament', a spus el, făcând referire la dreptul de a purta arme prevăzut de Constituția SUA.

"Nu putem accepta acest carnagiu cu preţul libertăţii; pretextele invocate constant trebuie să înceteze", a insistat liderul american.

Magazinele care vând arme de foc vor avea nevoie de licenţe speciale emise de Biroul pentru Alcool, Arme de foc şi Explozibil, iar cumpărătorii vor fi verificaţi atent.

"Congresul este ţinut ostatic de grupurile de lobby proarme, dar Statele Unite ale Americii nu pot fi ţinute ostatice. Nu este vorba de măsuri pentru a restricţiona accesul tuturor la arme. Dacă treci de teste, ai dreptul să deţii o armă. Problema este că, până acum, vânzătorii de arme aveau alte reguli", a subliniat preşedintele SUA, potrivit Mediafax.

Obama, în lacrimi pentru copiii ucişi în atacurile armate

Obama şi-a şters lacrimile în timp ce vorbea despre victimele atacurilor armate: "Dreptul de a preţui libertatea şi siguranţa le-a fost luat elevilor de la Newton. Elevi de clasa I. Şi acest drept a fost furat fiecărei familii care nu s-a gândit că cei dragi vor fi luaţi de lângă noi de glonţul unei arme. De fiecare dată când mă gândesc la acei copii, devin nervos. Și asta se întâmplă zilnic pe străzile din Chicago", a spus preşedintele, potrivit discursului postat pe pagina de facebook a Casei Albe. Materialul poate fi urmărit în cele ce urmează:

President Barack Obama wipes away tears while speaking about victims of gun violence: "Every time I think about those kids it gets me mad." http://cnn.it/1PKU8Wr

CNN International on 5 Ianuarie 2016

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor nu este de acord cu Obama

Președintele Camerei Reprezentanților, Paul Ryan, a denunțat demersul președintelui Obama.

'În loc să se concentreze pe criminali și teroriști, el vrea cele mai stricte legi pentru cetățeni. Afirmațiile și acțiunile lui ajung la o formă de intimidare care subminează libertatea', a spus Ryan, scrie Agerpres. 

 Ce a cerut Obama Congresului

Inițiativa președintelui Obama de înăsprire a regimului armelor de foc a provocat o intensă dezbatere în Statele Unite, Partidul Republican susținând că nu este nevoie de o schimbare a normelor actuale privind armele de foc.

Barack Obama a cerut în mod repetat Congresului în ultimii ani să înăsprească legile privind armele de foc în SUA. Apelurile sale s-au amplificat după masacrul din 2012 de la Newtown și, în ultimele luni, după atacurile armate de la Colorado Springs (statul Colorado) și San Bernardino (statul California).

 

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri