Alegeri cruciale, duminică, în Grecia

Friday, 23 January 2015, 15:57 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Mai exact, grecii vor alege 300 de deputaţi, în cadrul unui scrutin proporţional: 238 vor fi aleşi în cele aproximativ 50 de circumscripţii din ţară, iar 12, în general personalităţi, vor fi aleşi pe "liste de stat", ceea ce îi scuteşte de nevoia de a face campanie, potrivit aceleiași surse.

Astfel, partidul care se va clasa pe primul loc va primi un bonus de 50 de mandate, care se alocă următorilor candidaţi de pe listă. Numai partidele care au întrunit 3% din voturi pot avea deputaţi.

Miza este ca partidul clasat pe primul loc să obţină 151 de mandate, adică majoritatea absolută. Dacă nu obţine această majoritate absolută, liderul partidului, clasat pe primul loc, va merge, încă de luni, la preşedintele Carolos Papoulias, care îi va încredinţa un "mandat exploratoriu",  de trei zile, pentru a încerca să găsească alianţe ferme cu alte partide, pentru a întruni un total de cel puţin 151 de deputaţi, scrie AFP.

Dacă această procedură eşuează, Papoulias îi va încredinţa acelaşi mandat de trei zile partidului clasat pe locul al doilea şi, în cazul unui nou eşec, partidului de pe locul trei. De asemenea, preşedintele poate încerca să discute cu partidele, despre formarea unei mari coaliţii naţionale. În caz de eşec, vor fi organizate noi alegeri legislative la începutul lunii martie.

Favoritul alegerilor parlamentare, de duminică, din Grecia, este considerat partidul Syriza (stânga radicală), creditat cu 35% din intenţiile de vot.

Mai multe pe RFI.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri