Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Europarlamentare 2019. Asaltul populist și naționalist începe joi în Olanda și Marea Britanie

Tuesday, 21 May 2019, 15:49 Sursă: REALITATEA.NET

Europarlamentare 2019. Majoritatea cetățenilor europeni, inclusiv cei din România, votează duminică 26 mai în alegerile europarlamentare 2019, dar olandezii și britanicii au zi electorală joi, pe 23 mai. Sondajele de opinie prezic rezultate bune pentru partidele naționaliste, populiste și eurosceptice, în ambele țări.

Europarlamentare 2019: Olanda, luptă între liberali și populiști

Există, evident, o diferență semnificativă. Olanda este una dintre țările fondatoare ale UE și tot ce se întâmplă aici influențează direct Uniunea Europeană. Iar ce se întâmplă este îngrijorător.

Noul partid populist de extrema dreaptă, Forumul pentru Democrație, care susține, printre altele, un referendum pentru ieșirea Olandei din UE, are toate șansele să vină pe primul loc în alegerile europarlamentare 2019 din ”Țara lalelelor”.

Concret, Forumul pentru Democrație, condus de carismaticul personaj Thierry Baudet, este creditat cu 17%, ceea ce i-ar aduce cinci mandate de europarlamentar.

Sondajele arată că pe locul doi ar putea veni liberalii aflați acum la guvernare în Olanda. Cu aproximativ 16%, liberalii premierului Mark Rutte ar primi tot cinci mandate de europarlamentar.

Verzii, creștin-Democrații și laburiștii sunt creditați cu 9-11%, și câte trei mandate de europarlamentar de fiecare.

Interesantă este căderea dramatică a Partidului Libertății al lui Geert Wilders, fostul exponent al naționalismului olandez, umilit acum de Thierry Baudet.

Partidul Libertății este creditat cu doar 6%, scor care i-ar aduce doar un mandat de europarlamentar.

Europarlamentare 2019: Cine este Thierry Baudet

Baudet, scrie Politico, este relativ diferit față de Wilders, predecesorul său pe scena politică olandeză.

Politicianul de 37 de ani este membru al elitei olandeze. A studiat științele politice și dreptul și a scris editoriale pentru NRC Handelsblad.

El încearcă să atragă la vot electoratul cu studii superioare. În același timp, încearcă să scape Olanda de ”infiltrarea” stângii în zone precum media sau educația.

Spre deosebire de Wilders, care evită în general interviurile și preferă să se adreseze direct alegătorilor prin intermediul rețelelor sociale, Baudet este mereu în lumina refelctoarelor și apare la talk-show-uri populare, cărora le aduce un rating ridicat.

În martie, Forumul pentru Democrație a câștigat alegerile regionale din Olanda, parțial mulțumită unui discurs puternic eurosceptic și împotriva migrației. 

Economia olandeză a fost una dintre cele mai puternice din zona euro în timpul guvernelor conduse succesiv de Rutte. Reuters notează că resentimentele privind programul de austeritate din 2010 încă mai influențează votul electoratului. 

Europarlamentare 2019: Britanicii votează cu gândul la Brexit

Situația este de-a dreptul bizară în Marea Britanie, care nu ar fi trebuit de fapt să participe la alegerile europarlamentare 2019. Scrutinul are loc pur și simplu pentru că guvernul și partidele din parlamentul britanic nu au fost capabile să ajungă la un acord privind desprinderea din UE.

Acesta este și motivul pentru care favoritul alegerilor este Partidul Brexit, înființat recent de mascota euroscepticismului britanic, Nigel Farage.

Ultimul sondaj de opinie, YouGov-ECFR, în vederea alegerilor europarlamentare 2019, lovește principalele partide din Marea Britanie în moalele capului.

Pe primul loc se află amintitul Partid Brexit, cu 33,4% din voturi, care atrage masiv alegători conservatori și eurosceptici din toate bazinele electorale.

Pe locul doi, cu 17,3%, vin Liberal Democrații, cu un mesaj pro-european clar.

Partidul Laburist reușește să rămână în top, oarecum, cu 16,1%, dar plătește serios pentru mesajul ambiguu legat de Brexit, cu care i-a dezamăgit pe pro-europeni.

Mult mai serios plătește însă Partidul Conservator, care este creditat cu doar 8,3% din voturi.

Acest dezastru electoral va fi decontat cel mai probabil de premierul Theresa May, și-așa presată să părăsească șefia guvernului.

Singura veste bună pentru conservatori și laburiști? Posibilitatea ca europarlamentarii să nu apuce să își ia în primire mandatele, în condițiile în care Marea Britanie părăsește UE vara aceasta.

Scrutinul va genera însă un cutremur pe scena politică și o rampă de lansare pentru Nigel Farage înaintea alegerilor parlamentare naționale, oricând ar avea loc acestea. 


Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri