Coronavirus - România: 4417 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Costi Rogozanu: Orban va fi mâncat de Iohannis

Saturday, 08 February 2020, 08:08 Sursă: Realitatea.NET

Nu e doar tensiunea generată natural de Constituția României, cea care propune o tensiune democratică între doi poli de putere, unul soft și unul executiv. Este tensiunea dintre un politician de școală veche, cum e Orban, și un politician cu un profil milităros, Iohannis. Orban, cu toate defectele lui (sau calitățile, după unii) este un politician care mai crede în negocierea de partid în stil clasic. Iohannis vede partidul și admisnitrația ca pe un batalion așezat ierarhic unde nimeni nu crâcnește.

Sigur, există posibilitatea ca Orban să rămână înfipt în noua matrice de politician executant, de servitor al directivelor fără explicații de la Cotroceni. Pariul meu este că până la urmă se va rupe această înțelegere. Iohannis are nevoie de executant, dar de executant ne-politic. Iohannis este omul protocolului. Când întinde mâna cu paltonul cineva trebuie să sară să-l și ia. Pare un amănunt, o anecdotă, dar acea scenă este esențială.

Tevatura cu anticipatele, scenete cu „vrem două tururi când de fapt nu prea vrem” sunt pregătiri pentru o domnie fermă, monocoloră, de minimum 4 ani. Nu am mai avut de decenii putere întinsă neîntrerupt peste atâția ani. Freamătul acesta e pregătirea unei liniști apăsătoare în care se vor lua decizii iar reacțiile vor fi anihilate. Tot ce a însemnat contestare publică antipsd va fi asimilat natural cu rente sau cu divizii de atac necruțător prin presă sau prin regimente de ”intelectuali publici”. Spațiul public în care se mai agită doar o clasă de mijloc (mai mult sau mai puțin aspirațională) nu are organele să atingă adevăratele probleme de pe agendă: cum dorim sănătatea, publică sau privată? cum vom face saltul tehnlogic spre ”verde”, cine va plăti?

Iohannis are nevoie să manevreze o ”cătană”, nu un politician. Are nevoie de un soldat care să știe să salute corect, să execute tot fără minimă negociere. Orban, măcar pentru că așa a fost educat, mai are totuși răbufniri, mai cere uneori explicații. Recentele mârâieli la adresa unui om din sfera lui Iohannis, Rareș Bogdan, sunt doar primele semne. Bogdan, în ciuda aparențelor, este un mai bun executant decât Orban, dar nici el nu întrunește toate calitățile iubite de Iohannis. E clar ce se visează la Cotroceni, un premier din ăla care și când se duce la toaletă se duce în interes național, se duce ca să satisfacă un partener strategic.

E nevoie deci de un general retras, de o figură care să știe să execute ferm și netransparent niște urgențe. Uitați-vă la Costache, el e profilul cadrului politic nou și fără milă: în trei luni, a venit cu un pachet lobbystic din industria privată a sănătății și a încercat să îl aplice în forță fără nicio dezbatere. Această industrie împreună cu alte ramuri sunt susținătoare pe față ale dreptei. Credeți că IT-ul privat nu visează la o conectare în forță la banul public? Sunt mult mai violenți în aspirații decât amatorul Sebastian Ghiță. Ghiță visa la un business prin SRI. Companiile de azi visează la parteneriat cu instituții de forță, dar fără investiții din bani proprii, doar cu profit și atât. Digitalizarea nici nu poate fi făcută altfel, dar lipsa de transparență va adânci traumele saltului tehnologic prin liberalizarea sălbatică a pieței. Orban încă mai are organ să simtă ”riscul popular”. Iohannis nu simte decât cât se poate simți într-o administrație locală. E un Dragnea mai spălat, e unul de Sibiu,care a învățat să dea în ordinea mărimii și forței capitalului, și să ignore complet piedici sociale sau piedici puse de negocierea politică clasică. E dintre aceia care cred în secret că democrația mai mult încurcă la încasarea profitului.

Din aceste motive îndrăznesc să fac predicția de mai sus. O fi având Orban resurse mari de obediență, dar nu prea cred că va putea satisface cererea de plecăciuni de la Cotroceni.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2020-02-08 11:16:58
Viorel

Rogozanu cred ca mănânci prea mult rahat și gândirea ta sau parerile tale nu mai contează de mult de cand il pupi în fund pe Guse Vei fi un fel de pucurist exact ca și Gadea. Acest tip de gândire ne lasa rece și dacă stai un pic și gândești președintele este ales în proporție de 70 la sută Deci părea ta nu conteaza A apropo am vazut ca sta cu guvernul Orban ca a dat 25 de ordonanțe...si ca sa stii majoritatea din diaspora suntem de acord cu aceste ordonanțe și nici nu ne intereseaza ca nu sau discutat în parlament ...ca sa ce ...sa le ferfelesca hoti si corupti din parlament ,tu nu vezi ca majoritatea sunt adormiți nici nu stiu de ce se afla acolo ..sunt niste roboți care execută ordinul un prostovan . Asa ca taci și mergi pe burta ca altfel carieră ta de ziarist se va duce pe apa sîmbetei..adică după cât ai fost apreciat în timpul lui Rareș Bogdan ca asa v-ati facut voi cunoscuți ca altfel erați tot ziaristi de mana a doua .

2020-02-08 12:56:45
PNL e in derută si se lega de sprijinul,să nu zic comanda.dlui președinte.

Vai,dle Viorel ,îmi spuneti si mă crucesc,presedintele meu e ales de 70% din ce ?Din ce a mai rămas la turul doi,de impărțit sau îmi spuneti ca poporul de la 48 incoace dăi si luptă,ca dl presedinte reprezinta gândirea liberală.Si 70% din popor sunt de acord cu ce spune ,ce face si cu ce i se spune presedintelui meu ?Atunci care e deosebire între domnia sa si dl Orban ?Eu as incerca o supendare si să se mai gândescă poporul la ce e scris e pentru noi ?

2020-02-09 11:13:19
borfasi

E de mirare cum de nu il dau afara pe rusnacul asta dela postul Realitatea Plus,cred ca ar trebuii sa fie trimis in Rusia de care spune ca nu trebuie sa avem frica ,ca aia il vor onora cu o Paslanie na Sibir.

2020-02-09 20:06:15
Militaurus

Dacă președintele KLAUS WERNER IOHANNIS ÎȘI BATE JOC DE TOȚI ROMANII NU NUMAI DE PNL-ul care L-A PROPULSAT! Pe acest individ de Klaus Werner Iohannis NU ÎL ADUCEAM IN PNL NICI DACĂ MA RUGA PAPA DE LA ROMA! Are niște apucături de individ care este turbat de putere, voi liberalilor nici nu ați știut ca v-ați băgat in casa acest om dacă putem spune! De o aroganta, trufie , mârlănie , slab, mediocru in politica NU ma deranjează ca nu este pilitician! Ma intriga pur și simplu ca își bate joc de noi romanii și sa ne uitam la ranjetul lui pur și simplu ma scoate dincsarite!!! Stau și ma întreb ce vor de fapt cei care l-au plantat pe acest individ, fost profesor de fizica , din provincie , câta vreme mai vor sa-și bată joc de ROMÂNIA CA DESPRE ȚARA VORBIM!!! Nu ne-a ajuns ce ne-au făcut nemții in al doilea război mondial, cum își băteau joc de armata romană la Stanligrad , și acolo și-au lăsat oasele zeci de mii de soldați romani și pur și simpluacest

2020-02-09 22:26:34
Moromete

OK ..DL RUSNAC ROGOZ, au inceput televiziunile roșii campania electorală in locul bolșevicilor kkgb-istului Ilici ilevici . Primele semne au fost de la debarcarea veninoasă și plină de ură a lui Rareș. Mă întreb cât de flămând poate fi un om la cap să se vândă in halul acestă ? Să transformi un președinte din ordonat si ferm în ”profil milităros” . Să incerci să spui că un guvern DĂ ordonanțe pentru continuitatea administrării statului cunoscând că după demitere și până la investire nu mai poate DA, să le numeri fără a le calcula pe cele care le-a dat guvernarea analfabetă și fidelă interlopilor în ziua în care VANDANA DE VIDELE A ZBURAT de la Guvern ? Au trebuit 3-4 zile să poată fi publicate toate in monitorul oficial si au fost MULTE FOARTE MULTE MULT MAI MULTE DECAT CELE DATE DE ORBAN ! O dar veninul pe fostul coleg nu s-a terminat ( cât respect .. cât ?) Greu de citat, dar trebuie : ”un premier din ăla care și când se duce l

Alte articole din: Ultimele Stiri