ACTUAL
Date la zi despre vaccinarea din România

CREȘTE numărul vaccinărilor anti-Covid: peste 43.700 în 24 de ore. Ce reacții adverse au fost semnalate

43.738 de doze de vaccin au fost administrate în ultimele 24 de ore, dintre care 29.289 Pfizer, 6.842 Moderna şi 7.607 AstraZeneca. Numărul românilor care au primit și rapelul depășește 627.000. În privința reacțiilor adverse semnalate, majoritatea au fost comune și minore, potrivit datelor făcute publice joi, 4 martie, de Comitetul naţional pentru vaccinarea anti-COVID (CNCAV). 

ACTUAL
CULTURĂ


Librarii in pandemie/foto: Corina Stanga-Grasu Exclusiv

Cartea în vremea COVID. Cum s-au adaptat librăriile noilor reguli ale jocului (prima parte)

Pandemia de SARS-COV-2 ne-a schimbat tuturor viața, iar ochii noștri au fost ațintiți mai ales pe ceea ce se întâmplă cu sistemul sanitar, cu magazinele, cu restaurantele și cu industria ospitalității. Foarte puțini dintre noi ne-am gândit cum au supraviețuit librăriile, editurile, muzicienii, teatrele, industria filmului de la noi în acest deja an de restricții. Pentru a avea o imagine cât mai fidelă despre viața de librar înainte și în timpul în care legea a fost făcută de extinderea coronavirusului, am vorbit cu trei librari (toate fete, că tot e luna florilor) de la un mare lanț prezent și în București. Corina Stângă-Grasu, Ioana Stănescu și Carmen Florea sunt colege într-un hub cultural din centrul vechi al Capitalei și au vorbit cu foarte multă pasiune despre librărit și alte lucruri magice.Bunny Wailer

A încetat din viață un fost coleg de trupă al legendarului Bob Marley! Bunny Wailer, artist reggae, a murit la 73 de ani

Doliu în muzica reggae! Bunny Wailer, membru fondator al grupului muzical The Wailers, din care a făcut parte și Bob Marley, s-a stins din viață la 73 de ani. Moartea sa a fost confirmată de managerul Maxine Stowe şi de ministrul culturii din Jamaica, Olivia Grange. Nu se cunoaşte cauza decesului, dar artistul se afla în spital de când a suferit un accident vascular cerebral, în iulie 2020.


EDUCAŢIE

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății

FĂRĂ mască de protecție la orele de sport care se desfășoară în aer liber. ANUNȚUL lui Vlad Voiculescu

Una caldă, una rece, așa am putea cataloga deciziile luate în ultimele ore de Ministerul Sănătății (MS). Astfel, după că au anunțat că purtarea măștii de protecție de către elevi la orele de sport este obilgatorie, reprezentanții MS au venit cu un disclaimer, spunând că măsura este valabilă doar în cazul orelor susținute în sala de sport, NU și a celor care se desfășoară în aer liber. 


Elevi școală

Ministerul Sănătății NU acceptă ca la orele de sport să nu se poarte mască de protecție. Replica lui Sorin Cîmpeanu

Purtarea măștii de protecție la orele de educație fizică și sport rămâne în vigoare. Ministerul Sănătății (MS) a trimis o adresă ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, în care „susține ferm” că la orele de sport în sală trebuie ca elevii să poarte mască. Răspunsul vine ca urmare a solicitărilor făcute atât de minister, cât și de sindicatele din Învățământ și de Federația Asociațiilor de Părinți  ca la orele de educație fizică elevii să nu mai fie obligați să poarte mască. Potrivit unei analize a Comisiei Europene, România este singura țară din UE care impune obligativitatea purtării măștii de protecție la orele de educație fizică în toată țara și la toate clasele, indiferent dacă orele sunt afară sau în sala de sport.
MEDIU

SOCIAL


Marcel Ciolacu/cont oficial de Facebook

Marcel Ciolacu intervine în scandalul închiderii Dosarului 10 August. „Oamenii politici din România ar trebui să se hotărască dacă respectă independența justiției”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a precizat, referitor la Dosarul 10 August, că oamenii politici din România ar trebui să se decidă dacă respectă sau nu respectă independența justiției. Reacția liderului social-democrat de pe o rețea socială vine după ce președintele Klaus Iohannis i-a cerut ministrului Stelian Ion să explice închiderea Dosarului „10 August”.
SĂNĂTATEIncidenta COVID, 4 martie

Ultimele date despre incidența COVID din România! TIMIȘUL, în continuare la valori foarte ridicate

Autoritățile au anunțat ultimele cifre de pe frontul SARS-COV-2. Până astăzi, 4 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 816.589 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 749.673 de pacienți au fost declarați vindecați. Cei mai mari indici ai incidenței de COVID se înregistrează în județele Timiș (5,35), Cluj (3,40), Brașov (3,14), Ilfov (3,07) și Maramureș (3,01).ȘTIINȚĂ ȘI TEHNOLOGIE

Whatsapp, noi modificari

Populara aplicație WhatsApp a implementat convorbirile audio și video pentru versiunea de desktop

WhatsApp a anunțat că utilizatorii vor putea efectua de acum înainte convorbiri audio și video și din varianta de desktop a aplicației. WhatsApp are peste două miliarde de useri și a lansat în primăvara lui 2016 versiunea de desktop pentru Windows și Mac. Facebook a cumpărat WhatsApp în februarie 2014, având în portofoliu și Instagram.