ACTUAL


Școală

Evaluare Națională 2021: 11.815 candidaţi din Bucureşti au fost prezenţi la proba de Limba și literatura română. Un elev a fost eliminat din examen. Câți au absentat

11.815 candidaţi din Bucureşti au fost prezenţi, astăzi, la proba la Limba şi literatura română din cadrul Evaluării naţionale, în vreme ce 190 au absentat, informează Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), într-un comunicat de presă. Un candidat a fost eliminat din examen şi a primit nota 1.

ACTUAL


CULTURĂ


Ana Aslan

Culisele statului paralel | Povestea neștiută a Anei Aslan - De ce o ura Elena Ceaușescu. Personalități internaționale, tratate de cercetătoarea umilită de comuniști

Ana Aslan, doamna care a făcut din știință - artă, a oferit lumii un elixir al tinereții, iar României, un nume care să dăinuie în timp. În urma sa, a lăsat nu doar marca Gerovital, ci și ”copilul ei de suflet”, singurul pe care l-a avut, Institutul ”Ana Aslan”. Luni, în emisiunea ”Culisele statului paralel”, Anca Alexandrescu a dezvăluit povestea neștiută a cercetătoarei. Aflați ce personalități a tratat și cum au umilit-o comuniștii.
EDUCAŢIE

Evaluare Națională - imagine ilustrativă

Evaluare Națională 2021. Subiecte și barem la proba de Limba și literatura română

Peste 131.000 de elevi care au terninat clasa a VIII-a susțin, astăzi, prima probă la Evaluarea Națională, cea de Limba și literatura română. Pentru prima dată, pe lângă cele două ore alocate rezolvării subiectelor, elevii care susțin examenul de Evaluare Națională 2021 au avut la dispoziție 15 minute în plus pentru a-și completa datele. Tot în premieră, candidații au primit subiectele sub formă de broșură, putând să solicite și pagini suplimentare, dacă este cazul.


Dispute privind educația sexuală în școli

Ministrul Educației propune ca înscrierea la orele de educaţie sexuală să fie similară cu cea pentru orele de religie

Ministrul Educaţiei este de părere că educaţia sexuală ar trebui să fie inclusă într-un modul mai larg, care să includă şi educaţie rutieră şi financiară. Sorin Cîmpeanu propune ca înscrierea la un astfel de modul să se facă similar cu cea pentru ora de religie, adică să fie valabilă, din oficiu, iar dacă părinţii nu sunt de acord și solicită, să poată fi anulată.Număr record de elevi corijenti ( foto ilustrativ)

Dezastru la finalul clasei a VIII-a, aproape 16.500 de corijenți, mai mulți decât corijenții din toate clasele, în anii trecuți

Situație dezastruoasă la finalul clasei a VIII-a din acest an. Aproape 16.500 de elevi au rămas corigenți în acest an, potrivit datelor prezentate chiar de ministrul Educației. Acest număr reprezintă mai mult decât toți corigenții din toate clasele la un loc, din anii trecuți, în condițiile în care și numărul de elevi a fost mai mic cu câteva zeci demii.


MEDIU

SOCIAL
Taximetriști

Taximetriștii se pregătesc de proteste în fața Primăriei Capitalei. Acuzații GRAVE aduse edilului Nicușor Dan

Reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) amenință cu proteste în fața Primăriei Capitalei și susțin că vor depune o plângere împotriva Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) "pentru încălcarea prevederilor legale şi favorizarea concurenţei, prin abuz în serviciu în formă continuată". Ei îl acuză pe primarul general, Nicușor Dan, de faptul că "ține la sertar" cele 5000 de autorizații de funcționare, subliniind că, prin încălcarea legislaţiei privind taximetria, se face "mai mult loc pe piaţă firmelor de ride-sharing".


SĂNĂTATE

Foto arhivă

„Gamma” - cea mai nouă tulpină Covid-19 . Este mult mai rezistentă la vaccinuri și tratamente cu anticorpi

Variantele de coronavirus sunt cele care îl țin treaz noapte de noapte pe Scott Lindquist, medic epidemiolog pentru statul Washington. „Trebuie să fiu sincer - ultimul lucru la care mă gândesc înainte să mă culc, sunt variantele Covid, iar primul lucru la care mă gândesc dimineața sunt tot variantele”, a declarat Lindquist într-un briefing săptămâna aceasta.

ȘTIINȚĂ ȘI TEHNOLOGIE