Coronavirus - România: 422852 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

VIDEO Proteste ale jurnaliștilor pe străzile Parisului! Parlamentul a votat interzicerea difuzării imaginilor cu polițiști în acțiune

Saturday, 21 November 2020, 19:13 Sursă: realitatea.net, Agerpres

Autor: Ioana Stanescu

 

Mii de oameni protestează și în seara de sâmbătă pe străzile din capitala Franței sâmbătă.

Motivul este un articol de lege care incriminează difuzarea de imagini ale poliţiştilor în timpul intervenţiilor atunci când ele aduc „atingere” integrităţii lor „fizice sau psihice”, potrivit Agerpres. Potrivit articolului votat în prima cameră a parlamentului francez, se pedepseşte cu un an de închisoare şi o amendă de 45.000 eur difuzarea „imaginii feţei sau a oricărui alt element de identificare” al forţelor de ordine în timpul intervenţiei lor.

Mulți dintre ce icare au protestat în piața Trocadero din Paris au purtat binecunoscutele veste galbene, au fost scandate mesaje precum „Libertate””, „Toată lumea vrea să filmeze poliția!”, au fost pancarte pe care era scris  „Vom pune jos telefoanele când voi veți pune jos armele”.

 

 

Susținătorii legii spun că ofițerii de poliție și familiile lor au nevoie de protecție în fața hărțuirii, atât online cât și în persoană atunci când sunt la datorie. Cei care contestă legea spun că încalcă libertatea jurnaliștilor de a relata și, în plus, tragerea la răspundere a poliției în cazul unor abuzuri este mult îngreunată.

Protestele de sâmbătă vin și după marțea trecută, când doi jurnaliști au fost reținuți la un protest care a dus la confruntări cu poliția în timp ce parlamentarii din Adunarea Națională au început să dezbată articolul de lege care este susținut de partidul președintelui Emmanuel Macron și de aliații săi parlamentari.

Articolul a trecut vineri de prima lectură, o a doua va fi marți, săptămâna viitoare, apoi ajunge în Senatul francez, care este cameră decizională. 

Este vorba de noua lege privind „securitatea globală” ce viza iniţial extinderea spaţiului de acţiune al poliţiilor municipale şi structurarea mai bună a sectorului securităţii private.

Dar majoritatea parlamentară a preşedintelui Emmanuel Macron a adăugat în textul legii noi măsuri de securitate menite să răspundă revendicărilor sindicatelor poliţiştilor, care s-au plâns că poliţia este ţinta ameninţărilor şi a agresiunilor tot mai frecvente.

Forţele de ordine franceze au fost criticate în special pentru tacticile de forţă utilizate în timpul protestelor începute în 2018 şi pentru arestările arbitrare operate mai ales în rândul magrebienilor şi al persoanelor de culoare.

Premierul Jean Castex a spus că va ”elimina orice ambiguitate cu privire la intenția garantării respectului pentru libertățile publice” în timp ce îi protejează mai bine pe polițiști și jandarmi, care asigură protecția populației.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL