Coronavirus - România: 62547 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

VICTOR PONTA: Am fost AROGANT în campanie. M-am gândit de multe ori la demisie după alegeri VIDEO

Sunday, 07 December 2014, 21:29 Sursă: REALITATEA.NET

Dan Duca: Domnule premier, ați luat 5,3 milioane de voturi pe 16 noiembrie și ați pierdut alegerile prezidențiale totuși. Cine e vinovat pentru acest fapt?

VICTOR PONTA: Eu sunt vinovat pentru pierderea alegerilor. Întotdeauna cel care candidează și care are responsabilitatea trebuie să și-o asume. Când am câștigat precedentele trei rânduri de alegeri a fost un merit colectiv, victoria are foarte mulți părinți, înfrângerea din 16 noiembrie nu. Eu sunt cel care trebuie să înțeleagă semnificația votului, pe de o parte să nu uit că 5.3 milioane de români au votat pentru proiectul meu și nu am intenția să-i dezamăgesc sau să îi uit, pe de altă parte, că șase milioane și ceva au votat pentru proiectul unui alt candidat sau împotriva mea și cred că nici eu, nici domnul Iohannis, nu trebuie să uităm că mai sunt alte șase milioane și ceva de români care nu au votat nici pentru el, nici pentru mine, ceea ce e foarte important.

Costi Rogozanu: Aceste milioane de voturi, am văzut suporteri de-ai dumneavoastră care sunt dezamăgiți, dumneavoastră păreți într-o stare defetistă, vă tot dați demisia sau propuneți un soi de troc, îmi dau eu demisia, dar să vină altcineva din PSD. Ce e asta, sunteți deprimat, sunteți depresiv?

VICTOR PONTA: Nu sunt depresiv de felul meu, dar sunt într-un moment în care trebuie să înțeleg dacă rămânerea mea în funcția de prim-ministru e începutul unui nou proiect, pentru că atunci mă angajez la el și chiar îl conduc, 2015-2016, în zona executivă, cu niște proiecte foarte clare, iar în zona partidului, cu niște schimbări radicale, sau dacă este așa o simplă agățare de funcție, așa ceva nu-mi doresc, doar așa ca să rămân fără să fac nimic. Nu-și doresc cred, nici cei care m-au votat.

C.R.: Păi și ce este cu acest nou proiect, ați discutat cu niște oameni care v-ar putea înlocui?

VICTOR PONTA: Mă gândesc în primul rând la lucruri proiecte importante, începute în doi ani și jumătate și pe care să le continuu. Hai să vedem ce facem cu fondurile europene, a fost una din marile provocări și dezastre din România, suntem într-un anumit punct, dar 2015 va fi anul cel mai greu, anul în care se încalecă cele două exerciții financiare europene. Mai sunt alte lucruri, hai să vedem ce facem cu sănătatea, cu educația, au fost și aici lucruri bune și dezastre, precum cel cu manualele. Hai să vedem unde stăm cu infrastructura, pentru că infastructură înseamnă în egală măsură autostrăzi, căi ferate, aeroporturi, dar și infrastuctură energetică, pe unde ducem gazele. Pe zona de guvern, e vorba de agendă foarte clară cu obiective măsurabile. Rămâne de văzut dacă pot să mi le asum și lucrez la ele și dacă am sprijin în Parlament, deocamdată îl avem.

C.R: Dar de ce având acest sprijin în Parlament, prezentați situația ca și fiind catastrofală?

VICTOR PONTA: Pentru că ... și poate am greșit și aici, poate trebuie să o mai îndrept, pentru că am vrut să arât foarte clar că nu e o chestiune de persoană, că nu trebuie să rămân eu neapărat prim-ministru, restul e ca-n faimoasa scenă din Cartea junglei în care rămâne King Louie pe coloana aceea, iar în jurul lui totul se prăbușește. Mesajul pe care l-am dat și la partid este că dacă e o problemă de persoană și din cauza asta nu putem să facem treabă în 2015-2016 nu trebuie să ne împiedicăm. Dar, încet-încet, încep să-mi creionez ce vreau să fac ca prim-ministru, am și spus: dacă oamenii au decis să nu fiu președinte, măcar să fiu un bun prim-ministru și 2. să vedem ce trebuie schimbat la partid, eu le-am spus colegilor că eu nu acuz partidul, eu am fost candidat, eu sunt de vină, dar dacă cineva își închipuie că nu s-a întâmplat nimic, că a fost un candidat care a pierdut, dar totul merge business as usual, și la partidul nostru, deși nu e treaba mea, dar și la ACL, greșeste. Cine va fi primul care va înțelege faptul că se schimbă electoratul, că sunt alte așteptări, acela va câștiga în 2016. În 2016 nu va fi bătălia cu domnul Iohannis, el va președinte până în 2019, va fi bătălia între cine guvernează mai bine. Nu e vorba de defetism aici, nu puteam să mă trezesc pe 17 noiembrie și să zic, hai nu s-a întâmplat nimic, hai să ne facem că nu există. Cred că am resursele necesare să construiesc acest proiect pe zona guvernamentală, 2015-2016, după care să sprijin un proiect politic 2015-2019 pe zona politică.

C.R: Ați vorbit cu domnul Iohannis despre asta?

VICTOR PONTA: Cu domnul Iohannis am vorbit doar în acea duminică, la o oră după închiderea urnelor, când încă nu văzusem cifrele, dar știam că am pierdut, după ce am văzut prezența la vot. Și sociologii și consultanții politici știau foarte bine că o prezență foarte mare înseamnă victoria challengerului, pentru că cei care vin în plus la vot nu vin să voteze cu favoritul, cu cel care reprezintă puterea. L-am sunat, l-am felicitat, i-am urat succes, cred că e prima dată în istoria noastră când se întâmplă asta și sper să devină o tradiție nu doar la nivel prezidențial. Nu am mai vorbit de atunci, cred că domnia sa e plecat, dar așa cum l-am cunoscut, cred că orice discuție cu domnia-sa pe orice temă politică se face după ce preia mandatul. Dar e important un lucru, pe care cred că l-a propus și domnia sa în campanie, l-am propus și eu. E o mare șansă pentru România, și o spune cel care a pierdut alegerile, ca să avem după 10 ani, un gen de normalitate și de dialog. Nu că președintele și premierul și Parlamentul o să fie toți prieteni, dar să lucreze împreună, să nu ne mai luptăm non-stop pe orice temă, să nu mai jucăm acel joc, dacă eu zic stânga, el zice dreapta, dacă eu zic alb, el zice negru, dacă eu zic cinci, el zice zece, joc pe care l-am jucat în acești zece ani. De fapt noi am avut trei experiențe: experiența războiului Băsescu-Tăriceanu, într-o perioadă economică foarte bună de care noi nu am beneficiat foarte mult tocmai pentru că a fost război, experiența conducerii Guvernului de la Cotroceni și experiența ultimilor doi ani și jumătate în care a existat război, iar atunci când nu a existat, a fost armistițiu. Pentru că între domnul Băsescu și mine, există dincolo de diferențele fundamentale, de gândire, de vârstă, există și o respingere personală. Categoric. Nu cred că vreunul din noi a ascuns acest lucru. Deși poate e ciudat, pentru că am candidat împotriva domnului Iohannis și m-a învins, dar față de domnul Iohannis nu am absolut niciunul dintre aceste resentimente pe care le am contra domnului Băsescu.

C.R.: Cum vi se pare ideea asta a unui guvern tehnocrat? Se tot vorbește de așa ceva...

VICTOR PONTA: Nu știu ce gândește domnul Iohannis, în general după cei 15 ani de politică pe care îi am nu cred în ideea unui guvern de lungă durată, a unui guvern tehnocrat, guvern de uniune națională pentru că totuși e vorba de responsabilități și de interese politice. Nu cred că cei din ACL vor să vină alături de mine în Guvern, ei se gândesc să mă critice și să-mi ia locul în 2016.  Pe niște proiecte mari, de exemplu pe zona politicii externe am fost toți de acord. Parteneriatul cu SUA, cu UE, sprijinirea Republicii Moldova, apoi venim pe teme mari: cu povestea asta cu 6% pentru educație, cât facem public și cât facem privat din sistemul de sănătate. Sunt câteva teme publice pe care neavând tensiunea negativă pe care domnul Băsescu o introducea, sper să reușim să ne înțelegem.

Am fost arogant

D.D.: Au trecut trei săptămâni de la pierderea alegerilor prezidențiale. Ați înțeles semnificația votului, ce s-a întâmplat pe 16 noiembrie?

VICTOR PONTA: Încep să înțeleg. Nu cred că cineva după trei săptămâni are semnificația votului. Sunt niște cauze care țin de mine ca și candidat, sunt cauze care țin de forța politică, de formațiunea politică pe care o reprezint și sunt cauze care țin de așteptările unui electorat, ale celor care au venit în turul doi, unii spun că sunt cei de pe Facebook, e vorba de așteptările unor alegători cărora nu le-a răspuns nici PSD, nu le-am răspuns nici eu, nici partea adversă, mă refer la ACL și care prin votul de pe 16 au dat un semnal tuturor, nu doar mie.

D.D: Ce vă reproșați dumneavoastră?

VICTOR PONTA: De la lucruri tactice, cum a fost problema cu diaspora: că nu am reușit să organizăm bine alegerile, nu a fost nicio chestie de intenție, a fost eroarea noastră de gândire că dacă au fost 297 de secții în 2009, o să fie tot 297 de secții acum. E eroare totală, cu consecințele pe care le știți 2 Programul meu generalist, în care ne-am adresat tuturor și pensionarilor și mediului de afaceri, facem pace și liniște, ceea ce nu cred că dorea toată lumea. 3. Faptul că nu am reușit să câștig bătălia comunicațională pe ideea de pomeni electorale. În continuare susțin că faptul că indexez pensiile nu e o pomană electorală, dincolo de faptul că e o prevedere legală, eu nu cred că cei de la ACL ar fi zis să nu indexați pensiile. Dar ideea că eu iau de la cei activi și dau la... Toată demonizarea aceasta a electoratului, faptul că toți ar fi hoți, pomanagii, totul a fost o clară incapacitate a mea. 4. Atitudinea mea, e clar că oamenii m-au sancționat pentru o anumită atitudine a mea.

C.R.: Ați fost arogant?

VICTOR PONTA: Da. Da, cred că da (am fost arogant, n.red.). Nu știu dacă eu ca persoană, dar cu siguranță așa a fost perceput modul de guvernare al PSD, inclusiv ideea de a nu da toată puterea unei singure formațiuni. Sunt multe lucruri care trebuie schimbate la mine, la manifestarea politică. Chestia cu protejarea corupțiilor, faptul că noi suntem cei care îi protejăm pe corupți, a costat enorm și cred că este un mesaj nu doar pentru noi. Până la urmă nu am protejat pe niciunul. Categoric am crezut că prin explicații largi, rezolv lucrurile. Lucrurile trebuie transmise însă foarte concis și tranșant.

Nu am condus un guvern de stânga

C.R.: Ați avut parte și de două critici de tip diferit: una de tip Ion Iliescu că nu sunteți de stânga și de una de tip Ghiță, cum că PSD păstrează urme comuniste și că ar trebui să fie mai flexibil, mai pro-capitalist.

VICTOR PONTA: Adevărul este că într-adevăr nu am condus un guvern de stânga, a fost un guvern de centru, în care pe de-o parte măsurile sociale, care sunt taxate ca pomeni, le-am făcut. Pe de altă parte am avut și o agendă pro-business, pentru că, fac parte din acei social-democrați, de progresiști, care cred întâi că trebuie să facem o economie funcțională și apoi să luăm banii pentru măsuri sociale. Cred că ideologia e importantă, dar că în actul de guvernare, în tot ceea ce înseamnă Europa, guvernarea este de centru. Și guvernarea doamnei Merkel e totuși o guvernare de centru. A adoptat salariul minim sau a schimbat legea pensiilor.  Eu am considerat și o să consider în continuare că nu mai există sau că nu mai este eficientă nicio stângă tradițională, pentru că lumea s-a schimbat. Așa cum nu cred în dreapta conservatoare.

C.R.: Ați promis atunci când erați în opoziție că veți schimba legea dialogului social, că veți încuraja sindicalizarea forței de muncă. Nu ați făcut asta.

VICTOR PONTA: Da, pentru că am considerat că într-o piață a muncii atât de competitivă precum este cea europeană, o rerigidizare a pieții muncii ne va împiedica să ne dezvoltăm economic. Eu nu cred în legea junglei propovăduită de oamenii de dreapta din România care au lucrat doar la stat sau care au numai salariu de parlamentar sau de consilier. Eu cred că, atât cât am putut, am îmblânzit această lege a junglei, măsurile sociale, numite populiste, guvernul pe care îl conduc le-a implementat. Până la un punct însă. Până la punctul în care de fapt sărăcim cu toții ca țară.  Ideea apropo cu impozitarea marilor averi. Mi se pare corectă. Dar ideea e să putem să o aplicăm. În varianta UNPR e inaplicabilă. În primul rând trebuie să avem declarația de avere, ca să ai ce să impozitezi.

Asta e cea mai grea întrebare

D.D.: Care a fost vina partidului în aceste alegeri?

VICTOR PONTA: Nu e vorba de o vină a partidului, ci desspre faptul că PSD a încheiat un ciclu electoral, cu trei victorii importante: nu am avut niciodată atâția aleși locali, atâția parlamentari, atâția europarlamentari și cu încă o înfrângere la prezidențiale. Pentru că noi am pierdut de patru ori prezidențialele: 1996, 2004, 2009 și 2014. Și mai cred că în 2000, dacă nu intra Vadim Tudor în turul doi, probabil candidatul de dreapta, domnul Isărescu sau cine era, ar fi câștigat. Înfrângerea fiind ultima, nu știu dacă e cea mai importantă. Pentru PSD cea mai importantă funcție e cea de premier, până la urmă guvernarea e locul în care poți arată de ce ești în stare. Simbolic, sigur că bătălia prezidențială e cea mai importantă. Nu e vorba de vina partidului, ci de obligația de a se schimba, eu cred că PSD schimbat poate să câștige și în 2016.

D.D.: V-ați simțit trădat, că nu a tras partidul suficient?

VICTOR PONTA: Eu nu pot să spun că cineva nu a vrut. Există un nivel până la care o structură de partid te ajută și acest nivel se vede la locale, la parlamentare. Eu nu cred că cei 3.5 milioane de noi votanți în turul doi au fost aduși de structura ACL. E o eroare să gândim asta.

C.R.: A fost o greșeală asocierea cu Corneliu Vadim Tudor?

Cred că da... Cred că exista o atmosferă împotriva a tot ceea ce însemna politică, establishment politic, cred că inevitabil am pierdut bătălia în sensul în care eu am fost reprezentantul establishmentului, nu domnul Iohannis. Și cred că prin greșeli tactice, votul din diaspora, dar și prin greșeli la care eu chiar nu mă simt vinovat, pentru că nu am ce să fac contra propagandei - apariția la Mediafax cum că schimbăm cota unică, ceea ce a fost o minciună, dar nu am fost în stare, e un gen de știre care se întinde în comunicare. Cred că cei care au venit în turul doi au venit nu pentru că așa s-au decis în ultima secundă, aveau niște nemulțumiri la adresa sistemului politic, după care pe aceste greșeli nu am făcut decât să aprindem focul.

D.D: Regretați că ați candidat la alegerile prezidențiale?

VICTOR PONTA: Asta e cea mai grea întrebare. Mi-am dorit întotdeauna să fiu prim-ministru și am spus acest lucru, mi-am dorit mereu să fiu un bun prim-ministru și mi-am dorit întotdeauna să nu fac o mare greșeală care să facă uitat tot ce am făcut bun ca prim-ministru și s-ar putea ca și candidatura mea la prezidențiale să umbrească ceea ce am făcut ca premier.

D.D.: Credeți că sunteți un premier, domnule Ponta?

VICTOR PONTA: Asta nu pot să spun și nu sunt eu cel care trebuie să mă evaluez. După ce mi se termină mandatul, după trece un pic pasiunea care există în jurul unei persoane publice, așa acuma nimeni nu poate fi obiectiv.

D.D.: Ați avut oameni în jur care v-au sugerat să nu candidați?

VICTOR PONTA: Au fost oameni apropiați. Dar știți în primul rând ezitările mele, care nu erau deloc un joc. L-aș fi susținut pe Sorin Oprescu, pe Călin Popescu Tăriceanu, primul pe care l-aș fi susținut era Mugur Isărescu, dar a spus foarte clar că nu candidează. Dar acum e prea târziu.

Nu mai avem nevoie de un nou acord cu FMI, Comisia Europeană e mai rigidă

C.R.: Traian Băsescu v-a atacat recent pe redevențe, haideți să discutăm și despre asta...

VICTOR PONTA: Haideți să nu discutăm despre Traian Băsescu, să discutăm noi despre redevențe și FMI. Am absolut convingerea că un sistem de redevențe nu poate fi asumat de un guvern, de o forță politică, dau eu o OUG și stabilesc redevențele. Trebuie asumat de cam toată lumea care e la putere sau va putea fi la putere în următorii 10-15 ani. M-a împiedicat foarte tare faptul că nu am avut niște studii convingătoare spre ce direcție mergem.  Doi: 2014 era un an imposibil din punct de vedere politic, ați văzut ce s-a întâmplat cu taxa pe construcții speciale, eu cred în continuare că e o taxă corectă, dar imediat s-a venit că distrugem economia, că se duce prețul final. Nu mai vorbesc de CAS, unde am avut o moțiune de cenzură că nu reduc CAS, apoi am avut una că reduc CAS.

C.R.: Cum stau lucrurie cu discuțiile cu FMI?

VICTOR PONTA: Cu FMI lucrurile stau în felul următor. Se încheie acordul în 2015, nu mai avem nevoie de un nou acord pentru că chiar suntem o economie mult mai solidă, iar fiscal-bugetar stăm foarte bine. Din ce în ce mai mult, pozițiile cele mai dificile, mai rigide, sunt ale Comisiei Europene nu ale FMI. Or, Comisia Europeană rămâne după ce nu mai avem acordul, iar ceea ce pe mine mă deranjează - și cred că e o mare slăbiciune a României care poate fi îndreptată din ianuarie - este faptul că noi nu avem nicio influență pe plan european. Adică Franța face deficit 4.7, face la anul 4.8. Polonia în faimosul MTO și-a făcut restructurarea deficitului pe o perioadă mult mai lungă decât România deși e mai puternică economic. Noi nu am existat și nu existăm nici azi. Dintr- uriașă slăbiciune. Eu nu stau la masă. De fiecare dată mi-am sunat prietenii premieri să-i întreb ce s-a discutat la Consiliul European. Vă dau un exemplu: cred că acum pe 17-18 decembrie e Consiliu. Se discută lucruri importante: faimosul plan al lui Juncker, cu 300 de miliarde, care nu există deocamdată, se discută problema de ce unora le dai voie nu să iasă doar din MTO, ci să iasă din 3%. Noi suntem pe locul doi după Germania, la reducerea deficitului. Pe 17-18 decembrie nu o să fie nici președintele Iohannis, nici eu care trebuie să aplic ceea ce se discută acolo. O să fie un dom care de acolo pleacă direct acasă (Traian Băsescu, n.red.). Noi suntem țara cea mai divizată pe plan european. Nu am fost niciodată uniți.

C.R.: Sunteți un susținător necondiționat al acordului comercial cu SUA! Nicio obiecție.

VICTOR PONTA: Cred că e un lucru bun, pentru că altfel Europa își pierde din ce în ce mai mai mult capacitatea de dezvoltare. Noi am făcut 1.8 creștere economică în ultimul trimestru, terminăm cu 2.5, zona euro face 0.9. Cum reziști în bătălia cu America, cu China, cu India, cu Brazilia? Eu cred în creșterea competiției economice, altfel Europa rămâne doar un muzeu.

Cum trebuie să se schimbe PSD

D.D.: Domnule premier, unii spun că PSD riscă să devină un muzeu dacă nu se schimbă, că ar putea apărea o nouă forță de stânga...

VICTOR PONTA: Eu nu cred în chestia asta. Prohodul PSD se cântă de fiecare dată după alegeri. Cred că proiectul care va fi făcut în 2015, de mine sau de altceva, pentru ceea ce înseamnă forța politică de centru stânga, cred că România are nevoie de așa ceva, există un electorat, există politici publice. În funcție de cât de radical și vizionar va fi proiectul de anul viitor, avem șanse să câștigăm alegerile din 2016 sau le pierdem cu siguranță. Dar să dispară PSD... poate dispare sub numele ăsta, dar oricum va exista o forță politică de centru-stânga.

D.D.: Ce trebuie să facă atunci PSD?

VICTOR PONTA: Cel puțin trei lucruri. Să nu se rușineze de electoratul său pentru că ne critică intelectualii. În primul rând că noi avem intelectualii noștri, am fost votat și de intelectuali și de tineri. Nu cred în chestia asta.... PSD NU trebuie să uite acel bazin de 5 milioane de oameni care sunt susținători a ceea ce a făcut acest partid.

Ce trebuie să schimbe neapărat! Trei lucruri: În primul rând să găsească acea soluție și reală, și simbolică de desprindere de trecut. Pentru mine este o uriașă frustrare pentru că deși aveam doar 17 ani în 1989, pe rețelele de socializare eu sunt comunist. Sunt de stânga, dar nu sunt comunist. Eu cred că sunt un milion de tineri care nu au prins comunismul, dar care au prins de pe rețelele de socializare că eu sunt comunist și au spus că nu vor să vină comuniștii înapoi. Și trebuie găsită o soluție prin care să explici foarte clar ce este un partid de stânga. 2. O acțiune foarte clară, nu doar declarativ, ci consecventă, să arăți foarte clar că nu mai ești partidul care îi apără pe corupți. Eu vorbesc foarte direct, ceea ce ni s-a reproșat, simplu, clar. Dacă așa ne-au văzut oamenii, da (că suntem partidul care îi apără pe corupți, n.red.) așa suntem. 3. Un alt lucru care este perceput în acest fel: cine conduce partidul, influența baronilor locali care vin, care fac. În realitate, eu zic că nu a fost chiar așa. Multe din deciziile guvernamentale nu mi le-au impus, ci le-am luat mai degrabă împotriva unor lideri locali. În special în alegerile prezidențiale, percepția este esențială. Și nu poți să te lupți împotriva percepțiilor oamenilor. Aceste lucruri trebuie modificate, nu doar printr-o declarație: nu suntem comuniști, nu protejăm corupții, nu suntem conduși de baronii locali, nu ne folosește la nimic doar o declarație.

C.R.: De ce i-ați dat afară din partid pe domnii Geoană și Vanghelie? Ca să spună tot ceea ce auziți zilele astea și legat de Tel Drum și de altele?

VICTOR PONTA: Nu, ca să spună în afară ceea ce oricum spuneau și gândeau. Care e problema? Dacă e adevărat ceea ce spun să se cerceteze. Nu poți să accepți înăuntru mereu pe cineva care pe de o parte zice că sunt cu voi, dar de fapt, nu e cu noi. Până joi, când l-am exclus pe domnul Vanghelie, era simbolul PSD, al corupției. De joi seara e apostolul dreptei. Poate e apostolul dreptei și îl încurcăm la PSD.

C.R.: Ați avut conflicte cu el și în 2010, la congres când l-a susținut pe domnul Geoană și altele. De ce nu ați luat această decizie atunci?

VICTOR PONTA: A fost o slăbiciune a mea, pe care am plătit-o. Și nu e vorba doar de domnul Vanghelie.  Am vrut să țin așa pe toată lumea la un loc și am greșit.

C.R.: Și totuși cum e posibil ca o firmă ca Tel Drum să obțină, cu domnul Dragnea la putere, contracte de sute de milioane în așa puțin timp?

VICTOR PONTA: Din cunoștiințele mele, acele afirmații nu sunt adevărate. Dar acum e momentul să fie verificate. Până la urmă e ca avionul privat cu care trebuia să mă întorc eu din Dubai și lumea a înghețat la aeroport așteptându-l. Și nu l-a întrebat nimeni pe cel care anunța, de unde vine avionul ăla.

Ce a căutat în Dubai cu prietenul Ghiță

C.R.: Ce aveți cu Dubaiul? De ce vă place atât de mult?

VICTOR PONTA: Nu am nicio treabă. Haideți să vă explic. Și apropo de greșeli în campanie, poate am vrut să mă arăt mai prezidențiabil decât sunt. Am 42 de ani, am pasiunea cu mașinile, mă duc cât pot de des la cursele de Formula 1, am fost în Abu Dhabi, în Emirate, singura cursă care era după alegeri. La începutul lui 2014, m-am uitat pe calendarul curselor de Formula și am spus: uite e o cursă care e după alegeri.

C.R.: Dar ce aveți cu Formula 1? Nu e un sport de stânga...

VICTOR PONTA: Sincer să fiu cred că e o ipocrizie, că nu pot să mă duc la Formula 1, pentru că e un sport de dreapta. Golful e un sport de dreapta? Nu joc golf! Yachtingul? Nu fac yachting! Fotbalul e de stânga? Nu pot să spun că nu îmi plac mașinile. După care s-a întâmplat o chestie. Am văzut o notă de plată. Vă spun ceva. Nu beau whiskey. Nu știu dacă e un defect pentru un prezidențiabil. Totul e o minciună în general. Dar nu asta e o problemă, totul e o percepție. Sunt multe lucruri pe care nu le fac din convingere. Nu mă veți vedea cu mari coloane de mașini, cu zeci de bodyguarzi, să spun că nu-mi place să mă duc cu copiii în vacanță și cu Daciana, ar fi o minciună. Ne ducem la Neptun, nu la Miami. Dar nu pot să spun că nu îmi place Formula 1.

Când Ponta seamănă cu Băsescu

C.R.: Au fost momente în campanie în care ați semănat cu Traian Băsescu. Replica din dezbaterea prezidențială când i-ați spus lui Iohannis că era umil în biroul dumneavoastră, că a fost un pisicuț. Apoi e povestea cu jurnalistul pe care l-ați făcut ofițer-acoperit (n.red., Rareș Bogdan).

VICTOR PONTA: Cred că am stat prea mult în apropierea lui și acum trebuie să mă dezintoxic și eu.

C.R.: Dar ce a fost replica dată lui Iohannis?

VICTOR PONTA: Am regretat-o nu după emisiune, ci atunci imediat. E o tensiune în acele dezbateri plus că știam că sunt pe terenul adversarului. Am făcut greșeli, iar aceea a fost cea mai mare.

D.D.: V-ați asumat vina. Dar dumneavoastră sunteți singurul vinovat? Ați avut consilieri în spate, domnul Bogdan Teodorescu, consilieri americani... Ei nu sunt vinovați?

VICTOR PONTA: Până la urmă antrenorul îți spune ce să faci, dacă tu faci bine sau prost, nu poți să dai vina pe el. Pentru că mie nu mi se pare corect, nu m-a forțat nimeni și la întrebarea cea mai dificilă pe care mi-ați pus-o cu candidatura, până la urmă nu mi-au pus pistolul la cap. Faptul că până la urmă i-am ascultat pe cei care mi-au spus să candidez, deși eu simțeam că nu e bine să candidez, e greșeala mea nu a lor. Cu toții trebuie să vedem cât am greșit. Dar nu mă voi schimba, așa am fost mereu. Nu pot să spun public e vina celor care m-au sfătuit.

D.D.: Prietenia cu Sebastian Ghiță nu vă dăunează imaginii?

VICTOR PONTA: Ba da. Și tocmai de aceea ne-am și despărțit. Dar altfel ce să spun ...

D.D.: Lumea spune că totul ar fi un joc de imagine doar, că domnul Ghiță și-a dat demisia de gura lumii din partid.

VICTOR PONTA: Nici vorbă. Tocmai aia i-am și spus: dacă ești prietenul meu, înțelegi că îmi faci rău.

C.R.: Se vorbea de o faptul că exista un val anti-Ghiță în partid, că mai multă lume nu îl înghițea.

VICTOR PONTA: Nu cred și până la urmă valurile se creează.  Eu am fost uimit de votul din CEX apropo de excluderile domnilor Vanghelie și Geoană. 80 la 2 e un vot.

D.D.: Ați vorbit atunci cu domnul Iliescu apropo de declarațiile lui Sebastian Ghiță? Are vreo legătură asta cu demisia domniei sale?

VICTOR PONTA: Nu, nu am vorbit.

D.D.: Cu domnul Adrian Năstase ați vorbit după alegeri?

VICTOR PONTA: Vorbesc foarte des. Cred că am vorbit și după alegeri. E un om pe care eu îl respect foarte mult. Nu mai știu dacă am vorbit după alegeri, cred că da, vorbim.

Apropo de greșeli, cred că am greșit că am stat prea mult în bătălia mediatică cu domnul Băsescu, el nu avea nimic de pierdut, eu aveam. Cred că am greșit vorbind prea mult de politică, în loc să vorbesc despre ceea ce vreau să fac în viitor.

D.D.: Domnule premier, am auzit într-una din serile trecute vocea unei românce din diaspora care povestea cum a stat la coadă și pentru că nu mai ajungea la vot și-a sunat rudele din țară și le-a spus: Ieșiți la vot și votați contra lui Ponta, votați cu Iohannis.  Ce le spuneți miilor de oameni din diaspora care v-au cerut demisia pentru modul în care au fost organizate alegerile?

VICTOR PONTA: Că eu cred că problema doar a votului organizat de prost se rezolvă nu prin ceea ce se spune să facem: 500 de secții, ci printr-o rezolvare pe care o să vedeți nu va fi așa ușor de făcut: votul electronic, votul prin corespondență. Doi: faptul că de românii din diaspora vorbim doar o dată la cinci ani, de ce sunt ei nemulțumiți de România nu s-a vorbit nici de către mine, nici de către adversarii politici. Și trei: că m-am bucurat și am apreciat că față de 140.000 au venit 380.000. Dar m-aș bucura ca acest interes să fie tot timpul. Nu doar o dată la cinci ani. A fost un val pe care nu am știut să-l gestionez și care categoric a avut un rol decisiv.

D.D.: De ce nu ați dat acea Ordonanță de Urgență?

VICTOR PONTA: Nu puteam să o dau. Și știe toată lumea acest lucru. Haideți să fim realiști. Era deja prea târziu. Era exclus ca cineva să dea o OUG prin care să schimbe regulile între cele două tururi. Era cel mai simplu motiv pentru a contesta apoi alegerile. Și ar fi avut dreptate. Gândirea a fost greșită de la început. 

Despre diaspora și de ce nu și-a dat demisia

D.D.: Vă pare rău pentru ceea ce s-a întâmplat în diaspora?

VICTOR PONTA: Sigur că îmi pare rău, sigur că îmi dau seama cât de mult m-a costat acest lucru, cum să nu îmi pară rău...

D.D.: Vă îngrijorează ancheta DNA pe tema votului din diaspora?

VICTOR PONTA: Știți de ce mă îngrijorează? Nu că trebuie să ajung eu în închisoare. La noi, cine pierde alegerile trebuie să ajungă în închisoare se pare... (n.red., trimitere la Adrian Năstase). Mă îngrijorează pentru că greșelile administrative sunt totuși greșeli administrative. Se plătesc cu funcția, se plătesc cu voturi, dar nu se plătesc penal într-o societate democratică, pentru că noi nu am încălcat nicio lege penală. Nu am făcut nimic cu intenție, pentru că dacă vroiam să facem cu intenție, închideam secțiile sau.. nu știu. Dimpotrivă, nu am știut ce să mai facem mai mult ca să voteze mai multă lume. Cred că există o limită a bătăliei politice, cred că există o limită a capacității administrative sau a incapacității administrative, pentru că a fost o incapacitate administrativă, la care nu poți să intervii mereu cu penalul. Știți care e efectul? Avem acum de organizat alegeri pentru președinții de consilii județene. Nu vrea nimeni să organizeze alegeri. Să le organizeze DNA. Problemele politice nu se rezolvă cu mijloace penale.

D.D: Domnule prim-ministru, în noaptea de după alegeri, a doua zi, v-ați gândit vreodată la demisie?

VICTOR PONTA: Bineînțeles. De multe ori.

D.D.: Și de ce nu ați demisionat?

VICTOR PONTA: În primul rând pentru că nu aș fi știut să le spune oamenilor de ce abandonez. Nu am găsit un răspuns pentru ei. Răspunsul că aș vrea să stau cu familia, să merg la Formula 1 fără să mă mai dea Rareș Bogdan la televizor e un răspuns pentru mine.  Nu e un răspuns pentru ei. Doi: pentru că încet-încet îmi regăsesc resursele interne, spun: ok! am învățat mai mult dintr-o înfrângere decât din victoriile anterioare și cred că pot să fac ca prim-ministru multe din lucrurile pe care le-am propus cu sinceritate. Și trei: pentru că nu sunt genul care să spună domnule!, cât e bine, suntem toți bine și când apare o înfrângere, gata! să fugim toți. Dar gândul de a demisionat, bineînțeles, că l-am avut de multe ori.

D.D.: Modul în care a fost organizat votul nu era un motiv suficient pentru o demisie?

VICTOR PONTA: Vă referiți la votul din diaspora, că-n țară nu a fost niciun fel de problemă. Ba da, dar cred că am plătit un preț mare, nu știu dacă suficient. Dar mai e un lucru: o să organizeze cineva va fi în 2019 alegerile din diaspora. Dar cu cei 18 milioane din țară ce facem? În țară au votat toți, deci responsabilitatea e față de cei din diaspora și mi-o asum, dar asta nu înseamnă că nu am niciun fel de responsabilitate pentru cei din țară. Adică mi se pare că am căzut în extrema în care nu ne mai interesează cei din țară. Cred că trebuie o atenție corect distribuită.

D.D: Ați vorbit despre o demisie în condițiile în care președintele Iohannis va desemna un alt premier din actuala majoritate. Câ de fezabilă e totuși această variantă?

VICTOR PONTA: Dacă voi obține în Parlament votul pentru noua structură a Guvernului înseamnă că am sprijin și atunci și domnul Iohannis va spune: ok! ăsta e guvernul care are sprijin în Parlament, până și-l pierde, hai să lucrăm împreună.

D.D.: Veți mai candida vreodată la prezidențiale?

VICTOR PONTA: Nu știu să vă răspund la această întrebare. Dacă m-ați fi întrebat în 2013, în ziua de Moș Nicolae dacă candidez în 2014, v-aș fi spus categoric nu. Acum m-am învățat minte, nu mai spun ce o să fac. Și în 2019 și în 2029 vreau să trăiesc în România. Nu neapărat făcând politică. Nu am structura celui care iese cu picioarele înainte din politică.

 

 

Interviul integral

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL