Coronavirus - România: 19257 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, în arest la domiciliu

Friday, 29 July 2016, 07:13 Sursă: REALITATEA.NET

UPDATE: Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost eliberat vineri noaptea din arestul Poliției Capitalei, prilej cu care a declarat că este un moment greu și o perioadă foarte tristă pentru el, subliniind că dorește să obțină cât mai repede achitarea în justiție pentru a reîncepe o viață normală.

"Este un moment greu, este un moment trist și o perioadă foarte tristă. Sper să se termine cât mai repede. Doresc să obțin achitarea cât mai rapid, pentru a reîncepe o viață normală. Până la acel moment, voi face ceea ce onoarea și respectul față de instituția din care am făcut parte îmi cere, voi transmite cât mai rapid demisia mea din conducerea Băncii Naționale și voi urma să îmi susțin cauza în justiție", a spus Bogdan Olteanu, într-o scurtă declarație dată în fața arestului Poliției Capitalei.

UPDATE 19.50: Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să îl plaseze pe viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, în arest la domiciliu. Potrivit avocatului acestuia, Olteanu a primit vestea cu bucurie, însă a contestat măsura preventivă.

"O decizie pe care doamna președinte a considerat-o corectă. Se va comunica această încheiere Parchetului. Am și contestat-o deja, considerăm că măsura maximă preventivă, raportat la ce este în dosar, este controlul judiciar. Olteanu a primit vestea cu bucurie. În situația în care ești reținut și primești o astfel de soluție nu ai cum să fii decât fericit. La expirarea ordonanței de reținere va fi plasat la domiciliu, în Snagov", a declarat avocatul lui Bogdan Olteanu.

UPDATE 18.05: Avocatul lui Bogdan Olteanu a declarat că nu există probe la dosar care să susțină acuzația de cumpărare de trafic de influență și a anunțat că Olteanu va demisiona luni din funcția de viceguvernator al BNR.

"În mod cert, domnul Olteanu a negat absolut orice acuzație, în mod cert nu a primit nicio sumă de bani. Este de necontestat faptul că s-a întâlnit cu Sorin Ovidiu Vântu, la fel cum avea întâlniri cu toți factorii importanți din mass-media. Din punctul de vedere al apărării, nu există probe care să susțină acuzația de cumpărare de trafic de influență. Probele administrate se bazează doar pe declarațiile unor persoane care au fost condamnate în alte dosare. Aceste susțineri ar trebui privite cu mare reticiență de către organele de cercetare.

 Domnul Olteanu s-a dus în Deltă la Sorin Ovidiu Vântu pentru că se întâlnea cu dânsul la fel cum se întâlnea cu toți factorii importanți din mass-media. De ce s-a dus în Deltă? Pentru că Sorin Ovidiu Vântu era netransportabil. Un lucru este cert, Olteanu nu a solicitat niciodată și nu a primit vreo sumă de bani. Din punctul meu de vedere, măsura controlului judiciar ar fi exagerată, raportat la probele din dosar. Luni, Olteanu își va da demisia din postul de viceguvernator al BNR. Olteanu este consternat că i s-a întâmplat acest lucru. În locul său puta fi oricine altcineva, atâta timp cât sunt oameni care prin modalitatea denunțului încearcă să-și ușureze situația judiciară dintr-un dosar sau altul".

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), joi noapte, pentru că ar fi solicitat şi primit de la un om afaceri, în 2008, când era preşedinte al Camerei Deputaţilor, un milion de euro şi sprijin electoral, constând în servicii de marketing şi consultanţă, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului pentru numirea guvernatorului Deltei Dunării, anunţă DNA.

Procurorii DNA au dispus reţinerea pentru 24 de ore, a viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu, pentru trafic de influenţă, acesta fiind acuzat că, în perioada iulie - noiembrie 2008, când era preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat şi primit de la un om de afaceri suma de un milion de euro şi sprijin electoral, constând în servicii de marketing şi consultanţă, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului României pentru determinarea numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunării.

Banii au fost remişi de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic, mai arată procurorii. 

DNA susţine că, în urma diligenţelor depuse de Bogdan Olteanu, persoana respectivă a fost numită, la data de 18 septembrie 2008, în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. Procurorii menţionează că în cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. 

Bogdan Olteanu a ajuns viceguvernator BNR în urma unui troc PSD - PNL negociat de Hrebenciuc

În cursul zilei de vineri, Bogan Olteanu urmează să fie prezentat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. 

Potrivit unor surse judiciare, lui Olteanu i-ar fi fost dusă suma de două milioane de euro cash, de la Sorin Ovidiu Vîntu, printr-un intermediar, după ce cei doi se întâlniseră la proprietatea omului de afaceri, în Delta Dunării.

Din această sumă, un milion de euro i-ar fi revenit lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei.

De asemenea, surse judiciare spun că Olteanu ar fi recunoscut în faţa procurorilor că s-ar fi întâlnit cu Vîntu, dar nu şi că ar fi primit bani de la acesta.

Reacția lui Tăriceanu 

"După ”știrea” lansată în spațiul public, conform căreia aș fi implicat într-un nou dosar instrumentat de DNA, am primit foarte multe solicitări din partea jurnaliștilor pentru a-mi spune punctul de vedere.

1. Nu comentez zvonuri.

2. Presupunând că într-adevăr numele meu e menționat într-un fel sau altul în denunțul vreunui arestat, condamnat, anchetat, suspect, inculpat etc, aștept ca, o dată cu apropierea alegerilor, mai mulți arestați, condamnați, anchetați, suspecți, inculpați etc să facă denunțuri împotriva mea, pentru a obține promisiunea procurorilor DNA că vor avea parte de un tratament mai indulgent în fața Legii și vor rămâne cu banii furați, eventual. După ce se va aduna un număr de denunțuri măcar cu două cifre, voi da următorul răspuns pentru toate înscenările: ”Oricât aș fi eu de vânat de DNA, ALDE va fi partid parlamentar după alegeri. Băsescu, atunci când era la apogeul puterii sale, a făcut numeroase eforturi de a mă elimina din fruntea Guvernului și din politică. N-a reușit, pentru simplul motiv că în toată activitatea mea NU există fapte de corupție.”, a spus Tăriceanu pe Facebook.

(w500)

BNR reacționează după reținerea viceguvernatorului Bogdan Olteanu

Condamnările lui Vîntu

Pe 22 iulie, anul curent, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat definitiv vineri de Curtea de Apel București la șase ani și două luni închisoare cu executare în dosarul falimentării companiei Petromservice, iar sindicalistul Liviu Luca a primit șase ani închisoare tot cu executare.

Vîntu mai are trei condamnări, două definitive, în dosarul privind şantajarea lui Sebastian Ghiţă şi, respectiv, cel privind favorizarea lui Nicolae Popa, şi una în fond, contestată de omul de afaceri, privind devalizarea Fondului Naţional de Investiţii.

Un an de închisoare a primit Sorin Ovidiu Vîntu pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă, iar pentru că l-a ajutat pe Nicolae Popa, care a plecat din ţară după prăbuşirea FNI şi apoi a fost condamnat la 15 ani de închisoare, a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare.

BNR: Atributiile viceguvernatorului Bogdan Olteanu vor fi preluate de ceilalti membri ai conducerii executive

Vîntu a stat în penitenciar din 21 iunie 2012 până în 1 mai 2013, pentru pedeapsa de un an de închisoare, şi din 25 ianuarie până în 19 noiembrie 2014, pentru cea de-a doua condamnare, pentru favorizarea lui Nicolae Popa. Omul de afaceri a fost eliberat condiţionat din penitenciar în 19 noiembrie 2014, în 22 iulie 2016 fiind reîncarcerat.

În dosarul devalizării FNI, după ce Tribunalul Bucureşti l-a condamnat, în 9 februarie 2015, la şase ani şi patru luni de închisoare, Vîntu a contestat decizia la Curtea de Apel, unde dosarul se judecă din aprilie 2015, următorul termen fiind stabilit în 14 septembrie, când omul de afaceri ar trebui să fie audiat.

Numele lui Sorin Ovidiu Vîntu apare şi în dosarul fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box (FRB) Rudel Obreja, condamnat definitiv, în martie, la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru că i-a cerut un milion de euro omului de afaceri pentru a interveni la un judecător de la instanţa supremă în vederea pronunţării unei pedepse cu suspendare pentru Vîntu, în dosarul privind favorizarea lui Nicolae Popa. 

PNL, despre cazul lui Bogdan Olteanu: Cine a greşit trebuie să plătească

Funcţiile deţinute de Bogdan Olteanu

Bogdan Olteanu (n. 29 octombrie 1971, București) este un politician și avocat român, viceguvernator al BNR, fost deputat de București și fost membru al Partidului Național Liberal.

Bogdan Olteanu deținut funcția de președinte al Camerei Deputaților din Parlamentul României între 2006 și 2008. De asemenea, în perioada decembrie 2004-martie 2006, el a fost ministru delegat pentru relația cu Parlamentul în Guvernul Tăriceanu.

Înscris în PNL din 1991, Bogdan Olteanu a ajuns în prima linie a politicii cultivând strategic relația cu fostul președinte al liberalilor, Călin Popescu-Tăriceanu, conform wikipedia.org.

După absolvirea facultății, în anul 1997, Bogdan Olteanua fost angajat pe postul de consilier al Ministrului de stat, Ministrul industriei și comerțului, Călin Popescu Tăriceanu. După ce a fost o scurtă perioadă și consilier RATMIL în anul 1998, Bogdan Olteanu a început să profeseze avocatura în cadrul Cabinetului de Avocatură Bogdan Olteanu.

(w500) <p>Anunţu

Înscris ca membru în Partidul Național Liberal în anul 1991, Bogdan Olteanu a activat în cadrul tineretului liberal, ocupând funcțiile de secretar general al Organizației Studenților Liberali (1993-1996) și apoi de vicepreședinte (1996-1998) și președinte (1998-2000) al Tineretului Național Liberal.

Între anii 2001 și 2002, Bogdan Olteanu a fost membru supleant al Biroului Permanent Central al PNL. Începând cu anul 2002 ocupă funcția de președinte al Curții de Onoare și Arbitraj a Partidului Național Liberal.

Ca urmare a alegerilor parlamentare din noiembrie 2004, Bogdan Olteanu a fost ales deputat de București pe listele Alianței Dreptate și Adevăr. În calitate de deputat, Bogdan Olteanu a fost membru în Comisia pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă (până în septembrie 2006), deținând și funcția de președinte al acesteia până în februarie 2005, apoi membru în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții (septembrie 2006 - februarie 2007) și în Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională (din februarie 2007).

Averea lui Bogdan Olteanu: casă de 1.000 de metri pătrați, Lexus, acțiuni, dar și credite

Până în anul 2005, Bogdan Olteanu a deținut 50% din capitalul social al societății de consultanță Gorghiu & Asociații și a figurat ca asociat, alături de soția sa Cristina Andone, la firma SC Cristina Consulting SRL, societate înființată în anul 2002.

Bogdan Olteanu deține acțiuni la Banca Comercială Ion Țiriac. De asemenea, Bogdan Olteanu a figurat și ca membru în comisiile de privatizare a BCR și CEC.

La data de 7 octombrie 2009, Bogdan Olteanua fost numit viceguvernator al Băncii Naționale a României.

Cine l-a trimis după țigări pe Bogdan Olteanu, după ce a fost numit viceguvernator la BNR

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL