Veste de ultimă oră pentru primari. Ce se întâmplă cu pensiile lor speciale din 2020

Monday, 23 December 2019, 12:14 Sursă: realitatea.net

 

„USR a obținut amânarea cu un an a intrării în vigoare a pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene”, a anunțat Dan Barna după o întâlnire cu prim-ministrul la Palatul Victoria.

​Guvernul a acceptat amendamentul USR la buget prin care îi lasă pe primari fără pensii speciale, cel puțin pentru un an. Dan Barna a anunțat, după o întâlnire cu Ludovic Orban, că a obținut acordul premierului pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a prevederii ce viza pensiile speciale pentru edili.

​„O victorie importantă este prorogarea pensiilor speciale pentru primari cu un an. Acestea urmau să intre în vigoare la 1 ianuarie și ar fi devenit drepturi câștigate, nu se mai putea face nimic. Am reușit să obținem acordul premierului și acordul PNL pentru prorogare”, a spus Barna.

Pensiile speciale ale autorităților locale. Ce prevede Codul Administrativ

Conform Codului Administrativ, adoptat prin ordonanță de urgență de Guvernul Dăncilă, începând cu 1 ianuarie 2020 toate persoanele care, ulterior anului 1992, au deţinut cel puţin un mandat în funcţia de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte de Consiliu Județean, au dreptul la o pensie specială, calculată la nivelul a 0,4% din venitul lunar în plată, înmulţit cu numărul de luni de mandat, dar nu mai mult de 144 de luni (12 ani – 3 mandate).

Ei au timp să depună cererile pentru a obține pensia specială până la data de 31 martie 2020, situaţiile centralizatoare urmând să fie trimise Ministerului Finanţelor până la data de 31 mai 2020.

Pensia specială a aleșilor locali se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public și este supusă impozitului pe venit şi contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Pentru a beneficia de acordarea indemnizației, aleșii locali trebuie să îndeplinească condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare reduse, aşa cum sunt prevăzute de legislaţia privind sistemul de pensii publice sau cele prevăzute de alte legi speciale.

De asemenea, se prevede ca primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene să nu fi fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitatea respectivă, a unei infracţiuni de corupţie, pentru a beneficia de indemnizație.

Indemnizația pentru limită de vârstă se acordă începând cu luna ianuarie a anului următor depunerii solicitării.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL