Coronavirus - România: 19257 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Vâlcov,după discuțiile la BNR:O soluţie ar fi extinderea legii privind restructurarea împrumuturilor

Friday, 16 January 2015, 22:47 Sursă: REALITATEA.NET

"Am avut o discuție foarte bună care va continua săptămâna viitoare. Am identificat situația în care se află debitorii și am vorbit care sunt soluțiile pentru aceștia. Din analiza exactă a datelor am concluzionat că nu sunt 150.000 de persoane care au credite în franci elvețieni, ci 75.412 persoane fizice, iar numărul de bănci cu un procent semnificativ din aceste împrumuturi. Există o soluție la această problemă din iulie anul trecut când Guvernul a aprobat și susținut rescandențarea creditelor care aveau venituri sub prag”, a spus ministrul Finanțelor.

Mai departe, Darius Vâlcov a precizat că există deja două soluții la problema creditelor în moneda elvetiană, anume lărgirea plafonului pentru cei eligibili pentru reeșalonarea creditelor sau posibilitatea ca fiecare bancă, în parte, să vină cu un program care să anihileze aprecierea francului, potrivit ziare.com.

"Există deja o soluție la această problemă, rescadențarea creditelor. E o Ordonanță emisă de Guvern, care va merge și în Parlament, pentru lărgirea bazei celor care pot profita de această rescadențare. Este vorba despre electorată, care se vede că nu a fost o măsură electorală, ci s-a deovedit a fi o măsură prudentă, care dacă ar fi fost înțeleasă la timp de toată lumea, atunci nu am fi avut această problemă", a punctat Valcov.

În acest sens, ministrul a subliniat că va "urgenta discuțiile cu instituțiile financiare", susținând că daca va fi cerută de clienții băncilor, atunci, în primii doi ani, rata va scădea foarte mult, iar, în anii următori, o mare parte din cheltuieli vor fi suportate de stat. 

"BNR își permite ca și lichiditate pe piață să lărgească și să propună, în Parlament, alături de noi, lărgirea acestui cadru și să ridicăm plafonul, astfel încât să se încadreze cât mai mulți. 51% (dintre cei împrumutați în franci - n.red.) s-ar încadra", a mai punctat Valcov.

Băncile ar putea lansa programe proprii

Ca alternativă la "electorată", Vâlcov a mai spus că băncile pot veni cu programe proprii prin care să se diminueze impactul aprecierii francului, sau chiar anihilarea lui, dând exemplul unei bănci care a făcut deja acest lucru.

"O institutie financiară - nu vreau să dau nume - are un program propriu, prin care va face pentru doritori conversia din franc în euro sau leu și apoi va aplica un discount care să reducă foarte mult, din această creștere, sau chiar să o anihileze. Vom discuta punctual, să vedem dacă își vor permite și alte bănci acest lucru", a susținut ministrul Finanțelor.

Mai multe pe Ziare.com.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL