Ultima piesă a trupei Taxi, "Despre smerenie", a lansat o aprigă dezbatere

Monday, 11 April 2016, 10:48 Sursă: REALITATEA.NET

Ultima melodie a trupei Taxia a născut controverse! Artistul Grigore Leşe, care apare în videoclipul "Despre smerenie" spune că nu ştia care este scopul piesei. Solistul susţine că a fost păcălit şi cere să fie scos din clip. Solistul Trupei TAXI, Dan Teodorescu dar şi artiştii care au participat la această piesă au au reacţionat. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Ortodoxe Române a declarat că "Nu e chiar un act de smerenie să crezi că ştii ce îi place lui Dumnezeu." 

Adaugă părerea ta

"Habar nu am ce parere ai, habar nu am ce o sa zici dar eu cred ca...Dumnezeu prefera lemnul, lemnul si spatiile mici". Este mesajul general al piesei trupei Taxi, la care au colaborat mai multe personalități. Efectul: multe LIKE-uri, dar și dezaprobare, o dezbatere aprigă și un pas înapoi din parte lui Grigore Leșe, unul dintre participanți.

Mai multe personalități au contribuit la dezbaterea care a fost dusă pe Facebook, pe site-uri, la televizor. 

Cărtărescu reacționează în dezbaterea "Despre smerenie": Războiul iscat prostește nu e războiul meu 

Oana Pellea a postat următorul mesaj: „Dumnezeu cred că preferă spaţiile mici, în sensul în care cred că Dumnezeu se odihneşte în fiecare dintre noi, în fiecare atom. Şi mai cred că Dumnezeu nu are nicio legătură cu megalomania, cu agresivitatea, cu răutatea."

Irina Margareta Nistor a declarat că este obişnuită, trecând prin 33 de ani de comunism, cum e când îţi spui părerea altfel decât toată lumea. "Continui să cred că religia ortodoxă e făcută pentru biserici mici", a spus criticul de film.

După lansarea videoclipului şi apariţia comentariilor dezaprobatoare din partea internauţilor, artistul popular Grigore Leşe şi-a exprimat dorinţa să nu mai apară în videoclip.

"Eu m-am dus la o înregistrare cu Taxi, crezând că este vorba despre spiritualitate şi nicio clipă nu am ştiut că este un clip împotriva construcţiei catedralei. Eu îmi văd de muzica mea, eu am fost botezat într-o biserică de lemn, am aceste date, din familie. Nu am nimic împotriva construcţiei Catedralei. Eu am crezut că este un clip despre biserici, despre lemn, despre credinţă." 

Vlaston: Piesa "Despre smerenie" a redeschis discuția despre oportunitatea construirii catedralei 

Trupa Taxi a rspuns într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook că Grigore Leşe a primit un e-mail cu textul piesei şi lista vedetelor care şi-au dat acordul să apară în videoclip.

Contactat de adevărul.ro, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Ortodoxe Române, a declarat că "Dumnezeu îl preferă pe om atât în spaţiile mari, cât şi în spaţiile mici. E vorba de accentele care trebuie să cadă corect. Omul este important, omul rugător, omul credincios care îşi poate manifesta credinţa lui atât într-un spaţiu mic, pitoresc, aşa cum îl regăsim în istoria vitregă de altfel a poporului nostru, cât şi în biserici mai mari, luminoase, spaţioase cum va fi această catedrală naţională, proiectul ei nefiind, cred, unul suficient de bine înţeles de cei care îl contestă, " spune acesta. În plus "nu este chiar un act de smerenie să crezi că ai ajuns să ştii cu precizie ce anume îi place cu adevărat lui Dumnezeu în materie de arhitectonică bisericească. Libertatea lui Dumnezeu e nesfârşită şi în această privinţă", a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Poetul Florin Iaru reacţionează: "Nu-mi place cântecelul cu smerenia. Cam pufnesc în râs"

În videoclipul „Despre smerenie“ apar 33 de personalităţi şi vedete din lumea televiziunii, a muzicii, a teatrului şi a literaturii, care spun că „Dumnezeu preferă lemnul şi spaţiile mici“.