Alegeri locale 2020 Vezi mai multe detalii

EXIT POLL

Transportatori: Polițele RCA au început să se scumpească din nou

Thursday, 23 June 2016, 11:28 Sursă: REALITATEA.NET

Transportatării acuză Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) că ascunde publicului un raport de audit care ar arăta că asigurătorii au majorat în mod nejustificat preţurile poliţelor, transmite News.ro.

În 26 mai, ASF a anunţat că prima medie RCA pe segmentul autoutilitarelor şi autocamioanelor a stagnat în aprilie, dar a rămas cu 53% mai mare, în medie, faţă de iunie 2015.

"Preţurile au început să crească din nou. (...) De două săptămâni au început să crească din nou tarifele RCA şi astfel ajungem unde am spus noi",  a declarat preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu, citat în comunicat. 

Transportatorii au ameninţat de mai multe ori că vor organiza proteste la nivel naţional din cauza nemulţumirilor generate de scumpirea poliţelor RCA şi de unele prevederi existente în proiectul legii RCA.

Ultima nemulţumire este legată de prevederile unui raport de audit, numit Milliman, care ar demonstra că acuzaţiile transportatorilor sunt reale. 

"ASF a plătit o firmă mare de audit şi s-a făcut un raport, dar acest raport nu ne-a fost prezentat nici nouă, transportatorilor, nici publicului larg. Am aflat, pe surse, că dl. Mişu Negriţoiu i-a chemat pe asiguratori şi le-a spus că raportul nu le este favorabil, de aceea nu s-a dat publicităţii", a mai spus Ştefănescu.

Reprezentanţii transportatorilor sunt dezamăgiţi că noua lege RCA, discutată în ultimele luni, nu va fi votată în această sesiune de către parlamentari, care nu o consideră o rioritate.

Mai mult, Ministerul Finanţelor a publicat săptămâna trecută, pe site-ul propriu, un proiect al noii legi RCA care nu conţine unele dintre prevederile convenite între părţile care au purtat negocieri în comisia de buget-finanţe a Senatului şi care aveau rolul de a-i proteja pe consumatori în faţa companiilor de asigurări.

În cadrul comisiei de buget-finanţe a Senatului au avut loc, în ultimele luni, mai multe discuţii între reprezentanţi ai asiguratorilor şi ai mai multor organizaţii nemulţumite de modul în care sunt protejaţi consumatorii.

În urma acestor discuţii, părţile au căzut de acord asupra mai multor prevederi care urmau să se regăsească în proiectul final al legii.

Proiectul legii RCA, depus în data de 16 mai ca iniţiativă legislativă la Senat, trebuie avizat de Guvern înainte de a putea primi girul senatorilor.

Însă varianta publicată de Ministerul Finanţelor în 13 iunie nu conţine multe dintre modificările convenite.

Printre prevederile importante care lipsesc din proiectul publicat sunt cele legate de stabilirea penalităţilor de 0,2% pe zi firmelor de asigurare care nu îşi îndeplinesc obligaţiile şi cea referitoare la decontarea de către asigurator a închirierii unei maşini pentru consumator în perioada în care dosarul este introdus în cercetări pentru suspiciuni de fraudă care nu se confirmă.

Transportatorii au anunţat recent că ar putea declanşa un protest la nivel naţional, dacă legea RCA nu este adoptată în acest an.Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL