Top 10 cei mai atractivi angajatori din România. Google este pe locul 3

Monday, 19 October 2015, 14:42 Sursă: REALITATEA.NET

Tinerii absolvenți din România își doresc să lucreze în special în companii mari, de renume, din domeniile bancar, IT, inginerie sau consultanță, potrivit unui studiu realizat recent la nivel european.

Adaugă părerea ta

Cei mai atractivi angajatori din România, în 2015, pentru studenți și absolvenți sunt BRD, BCR, Google, Apple și BMW, potrivit trendence Graduate Barometer.

În lista primilor 10 companii cu un brand de angajator bine poziționat în rândul tinerilor se mai află Microsoft, Banca Transilvania, EY (Ernst & Young), Coca-Cola, precum și instituțiile UE. 

Începând din anul 2011 până în prezent, Continental a reușit să convingă un număr tot mai mare de absolvenți din domeniul inginerie și IT de calitățile sale ca angajator. Anul acesta a depășit Google în sondajul realizat exclusiv în rândul absolvenților de studii tehnice și a devenit cel mai popular angajator.

În ceea ce privește studenții în domeniul științe economice, BRD Groupe Société Générale și-a stabilizat poziția și rămâne numărul unu înaintea Băncii Comerciale Române. Acestea sunt doar unele din rezultatele celui mai cuprinzător studiu în rândul studenților din Europa, trendence Graduate Barometer, incluzând și peste 7,400 de participanți din România.

LISTA COMPLETĂ a angajatorilor AICI

Sectorul IT câștigă în importanță în rândul absolvenților cu specializări în domeniul economic

BRD Groupe Société Générale și Banca Comercială Română au reușit să rămână timp de cinci ani la rând cei doi angajatori preferați în rândul absolvenților cu specializări în domeniul  economic din România.După inversarea poziției lor în topul preferințelor din 2014, BRD rămâne pe prima poziție și mărește distanța față de concurentul său direct. Cu toate acestea, ambele sunt încă foarte departe de vârful popularității lor din 2010. Chiar dacă sectorul bancar și financiar este în continuare important pentru absolvenții în domeniul economic, sectorul IT începe să reducă decalajul. Pe lângă cele trei bănci din top 10 angajatori, trei companii IT au ocupat de asemenea poziții în partea superioară a topului, și anume Google, Apple și Microsoft.

Absolvenții din domeniul inginerie preferă companiile automotive

Pe lângă Continental, și BMW, Volkswagen, Dacia, Bosch, Daimler/Mercedes-Benz au reușit să câștige un loc în topul 20 privind atractivitatea pentru absolvenții de inginerie și IT. Acest lucru demonstrează popularitatea în creștere a sectorului automotiv. În afară de industria automotivă, absolvenții de inginerie și IT încă preferă sectorul IT atunci când sunt în căutare de potențiali angajatori.

Așteptările salariale descresc

Absolvenții din domeniul economic din România așteaptă un venit de 8,700 de euro pentru prima lor poziție profesională, iar viitorii angajați în domeniile IT și inginerie cred că vor câștiga 7,300 de euro. Aceaste venituri reprezintă doar o treime din media așteptărilor salariale ale studenților europeni. “De-a lungul ultimilor ani, așteptările salariale ale studenților români au continuat să scadă”, afirmă Holger Koch, CEO trendence. “Doar în Bulgaria sunt mai mici. Cu toate acestea, absolvenții români nu sunt la fel de dispuși să emigreze ca absolvenții din alte țări europene”. Studenții români care iau în considerare căutarea unui loc de muncă în străinătate preferă să plece spre Germania și Marea Britanie.

Impactul angajatorului asupra mediului este un aspect important pentru potențialii angajați

Atitudinea prietenoasă față de mediu a potențialui angajator are o însemnătate foarte mare pentru absolvenții români. Procentual, 82,5 la sută dintre studenții din domeniile IT și inginerie își doresc să lucreze pentru o companie prietenoasă față de mediu, comparativ cu media europeană de 62.1 la sută.