Toader, la raport în Parlament! Senatorii cer clarificări privind viitoarele legi pe justiție

Wednesday, 19 April 2017, 16:21 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Senatorii juriști au solicitat, miercuri, prezența ministrului Justiției, Tudorel Toader, în fața Comisiei juridice din Senat pe 25 aprilie, pentru a clarifica situația pachetului de legi pe justiție pe care ministerul urmează să îl redacteze.

Președintele Comisiei juridice, Șerban Nicolae, i-a transmis secretarului de stat în MJ, Mariana Moț, că ministrul este așteptat marțea viitoare la Senat la ora 14,00 iar secretarul de stat a explicat că Tudorel Toader ar fi fost prezent și la ședința în curs, însă "nu i-a permis agenda", potrivit Agerpres.

"Bun. Știu. Agenda este foarte importantă, dar aș vrea să ia în considerare faptul că în programul foarte important al agendei domniei sale ar trebui să găsească un loc și pentru Parlament. O spun la modul cel mai serios, pentru că domnia sa și-a luat un angajament acum patru săptămâni, acum o săptămână am discutat pe aceeași temă cu domnia sa, dar aș vrea să fie prezent în fața comisiei în așa fel încât să ne lămurim cu privire la toate aceste aspecte", a replicat Șerban Nicolae.

Referitor la pachetul de legi din domeniul justiției pe care ministrul se angajase să îl trimită în Parlament, Mariana Moț a spus că ministerul încă așteaptă puncte de vedere de la instituțiile implicate și că proiectul va fi pus în dezbatere în măsura în care aceste opinii vor fi strânse.

"În ceea ce privește pachetul de legi pe justiție, din punctul de vedere al Ministerului Justiției, vă putem spune faptul că ministerul a lucrat la acest proiect de lege de modificare a legilor justiției. S-au solicitat puncte de vedere de la instituțiile implicate. La acest moment, aceste puncte de vedere nu au fost toate transmise Ministerului Justiției, fiind posibil ca instituțiile implicate, prin punctele de vedere, să determine o eventuală modificare a textelor emise de Ministerul Justiției. Așteptăm încă punctele de vedere, spre exemplu, de la CSM. (...) În măsura în care vor fi strânse toate acestea, proiectul va fi pus în dezbatere publică", a afirmat Mariana Moț.

Președintele Comisiei juridice, Șerban Nicolae, a atras atenția că societatea "nu poate aștepta la nesfârșit" măsurile propuse pentru a avea un sistem judiciar transparent.

"În timpul în care noi așteptăm puncte de vedere, facem dezbateri, în sistemul judiciar din România se întâmplă lucruri, procesele merg înainte, anchetele merg înainte (...) și societatea nu poate aștepta la nesfârșit ca noi să ne hotărâm care este viziunea noastră și cum ar trebui făcute corecțiile necesare, astfel încât să avem un sistem judiciar transparent", a precizat Șerban Nicolae.

În ședința de miercuri, senatorii juriști au decis să amâne două săptămâni dezbaterea mai multor proiecte de legi care prevăd modificări ale statutului judecătorilor și procurorilor.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri