Coronavirus - România: 430605 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

SURSE Lovitură pentru procurorul Lucian Onea - urmărit penal pentru fabricare de probe în dosarul fostei șefe AEP Ana-Maria Pătru

Thursday, 19 November 2020, 10:26 Sursă: Realitatea PLUS

 

Fostul șef al DNA Ploiești este așteptat, joi, la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), relatează Realitatea PLUS, pentru a fi înștiințat că este urmărit penal pentru că ar fi fabricat probele împotriva fostei șefe a AEP. 

În urmă cu patru ani, Ana-Maria Pătru a fost pusa sub acuzare pentru spălare de bani și trafic de influență, dar a fost achitată definitiv pe 7 octombrie acest an prin decizia Curții de Apel București. În noiembrie 2016, aceasta a demisionat din fruntea AEP după ce fusese reținută în urma acuzațiilor procurorilor anticorupție.

Soluția definitivă în cazul Anei-Maria Pătru a fost dată în dosarul nr. 47338/3/2016 (nr nou: 351/2020) in care procurorii Lucian Onea si Cerasela Raileanu de la DNA Ploiesti au trimis-o in judecata pentru cele două infracțiuni.

Fosta șefă AEP a fost trimisă în judecată de procurorii DNA Ploieşti în decembrie 2016, pentru trei infracţiuni de trafic de influenţă şi două infracţiuni de spălare a banilor.

Aceasta a fost acuzată că a primit 275.000 euro de la o firmă pentru a-i asigura câştigarea unor contracte din bani publici.

Potrivit DNA, în perioada aprilie - iunie 2008, Ana-Maria Pătru ar fi pretins, iar în 2009 ar fi primit, de la reprezentanţii unei societăţi, suma de 210.000 euro reprezentând contravaloarea unui imobil situat în Bucureşti.

„În schimb, aceasta a promis că va susţine derularea în bune condiţii a unui contract încheiat de acea societate cu AEP, precum şi că va susţine societatea să obţină şi să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a şi realizat. În 2009, inculpata Pătru a disimulat provenienţa sumei de 210.000 euro, prin folosirea unui circuit financiar fictiv constând în derularea unor operaţii comerciale între mai multe societăţi comerciale, între care firma beneficiară a contractului cu Autoritatea Electorală Permanentă şi o firmă controlată de Ana-Maria Pătru prin soţul ei”, susţineau procurorii.

DNA mai spunea că, în anul 2011, Ana-Maria Pătru a pretins de la reprezentanţii aceleiaşi societăţi contravaloarea unui autovehicul de lux din care a primit suma de 15.000 euro, în schimbul promisiunii că va susţine derularea, în bune condiţii, a unor contracte de servicii încheiate de firmă cu AEP. De asemenea, ea a promis, conform sursei citate, că va susţine societatea să obţină şi să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a şi realizat.

„În 2011, în aceeaşi calitate, Pătru a pretins şi a primit suma de 50.000 euro de la administratorul unei alte firme, intervenind în schimb la ministrul Economiei, astfel încât omul de afaceri să fie primit în audienţă, fapt care s-a şi întâmplat la scurt timp de la intervenţie", mai preciza DNA.

Anchetatorii mai spuneau că Ana Maria Pătru, cu banii proveniţi din cele două fapte de trafic de influenţă descrise, ar fi achiziţionat un autovehicul de lux, iar pentru a ascunde identitatea adevăratului proprietar şi beneficiarul real al bunului cumpărat, în acelaşi an, aceasta l-ar fi înmatriculat pe numele unei alte persoane.

Lucian Onea a fost suspendat din funcția de șef al DNA Ploiești în iulie anul trecut de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, după ce a fost trimis în judecată de SIIJ pentru represiune nedreaptă şi cercetare abuzivă. El a fost trimis în judecată alături de fostul procuror Mircea Negulescu, acuzați de fapte de represiune nedreaptă, respectiv prefabricarea unor probe în dosarul de anchetă al lui Sebastian Ghiță. Fostu ldeputat fugar era acuzat că l-ar fi determinat pe fostul deputat PSD Vlad Cosma să contrafacă probe împotriva prietenului săi, Sebi Ghiță. Constituit parte civilă în dosarul celor doi procurori, Ghiță solicită 1 milion de lei drept „despăgubiri materiale pentru repararea prejudiciului nepatrimonial produs și imputabil celor doi inculpați”. Ghiță susține că dosarele întocmite împotriva sa de cei doi foști procurori DNA i-ar fi afectat grav și semnificativ dreptul la onoare, la reputație, demnitate și imagine și ar fi reprezentat, în realitate, un mecanism represiv declanșat împotriva sa. În acest dosar, Onea a scăpat de controlul judiciar în februarie 2020. 

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL