Coronavirus - România: 69374 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Statul cere 521 mil. euro de la Enel, la Tribunalul de la Paris

Wednesday, 23 July 2014, 16:52 Sursă: REALITATEA.NET

Decizia a fost luata in contextul in care discutiile amiabile purtate de partea romana cu Enel nu au condus la o intelegere intre parti, transmite Incont.ro.

"Miercuri, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a prezentat o nota in Guvern. Cu aceasta ocazie, membrii Executivului au fost informati ca Statul Roman, prin SAPE, va solicita Enel plata unei sume de 521,583 milioane de euro, invocand Optiunea «Put», exact asa cum a fost deja stabilit prin hotararea de Guvern 1163/27.11.2012. Potrivit prevederilor din contractul de privatizare, semnat in iulie 2007, Electrica are dreptul de a vinde si Enel are obligatia de a cumpara o parte sau intregul pachet de 23,57% din actiunile fostei Electrica Muntenia Sud catre Enel (dreptul de Optiune «Put»)", potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie.

"Am informat Guvernul ca am luat decizia de a nu mai prelungi memorandumul de intelegere semnat cu Enel in data de 7 iulie 2013 si care va expira pe1 iulie 2014. Drept urmare, SAPE urmeaza sa deschida procedura de arbitraj contra Enel la Curtea Internationala de Arbitraj a Camerei Internationale de Comert de la Paris", a declarat Nicolescu.

Grupul Enel a anuntat recent ca vrea sa vanda operatiunile de distributie si furnizare a energiei din Romania.

Enel a cumparat de la stat, in 2005, companiile de distributie si furnizare a electricitatii Electrica Banat si Electrica Dobrogea, iar in 2008 a preluat si Electrica Muntenia Sud, care alimenteaza cu energie Bucurestiul. Toate aceste trei companii au fost divizate in mai multe firme, in functie de specificul activitatii.

Enel a platit direct statului, in aprilie 2008, 394,8 milioane euro pentru 50% din actiunile Electrica Muntenia Sud. Enel a derulat o majorare de capital de 425 milioane de euro, ajungand la o participatie de 64,4%. Pretul a fost ajustat in urcare cu 38 de milioane euro, suma platita statului urcand astfel la 432,9 milioane euro.

Mai multe...


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL