Sistemul pensiilor de stat: Ce s-a schimbat în 2015

Friday, 25 December 2015, 19:07 Sursă: REALITATEA.NET

Persoanele care au lucrat în grupa I de muncă, în alte condiţii şi în condiţii speciale se pot bucura de reducerea vârstei de pensionare pentru stagiile de cotizare de cel puţin doi ani, conform modificărilor aduse la Legea pensiilor prin Legea nr. 155/2015 (aplicabile din iunie). Până la acel moment, pentru a ieşi mai devreme la pensie, erau necesari cel puţin şase ani munciţi în condiţii dificile, scrie avocatnet.ro.

Prin urmare, persoanele care au lucrat doi ani în grupa I, în condiţii speciale şi în alte condiţii de muncă, de exemplu, beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare de un an. Persoanele cu stagiu de cotizare de cinci ani au parte de o reducere de doi ani şi şase luni, iar cele cu stagiu de 15 ani -- de o reducere de şapte ani şi şase luni. Cea mai mare reducere se aplică celor care au lucrat în condiţii dificile 26 de ani sau peste (13 ani).

De noile prevederi beneficiază atât persoanele care se pensionează începând cu data de 25 iunie 2015, cât şi cele care, începând cu aceeaşi dată, au dreptul să treacă de la pensia anticipată / anticipată parţială / de invaliditate la pensia pentru limită de vârstă, aşa cum au precizat reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii Publice.

 

Mai multe informaţii despre prima modificare din 2015 a Legii nr. 263/2010 găsiţi aici.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL