Coronavirus - România: 32535 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Scutaru: Declaraţia prin care Farage a spus că nu vrea vecini români reflectă spirit retrograd

Sunday, 18 May 2014, 11:59 Sursă: Mediafax

"Libera circulaţie a lucrătorilor români trebuie să fie o temă şi o preocupare constantă pentru candidaţii noştri la alegerile pentru Parlamentul European. Românii au, din acest an, dreptul de a lucra în orice ţară europeană. În acest context, declaraţiile recente ale politicianului britanic Nigel Farage, prin care afirmă că nu vrea vecini români, sunt triste şi reflectă spiritul retrograd al unor oameni care, din păcate, fac politică în alte ţări europene", susţine Scutaru, într-o declaraţie transmisă duminică agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit secretarului de stat din Ministerul Muncii, Nigel Farage "trebuie să înţeleagă că dacă nu vrea vecini români, nu vrea să fie european, ci să aparţină altor timpuri, pe care, din fericire, le-am depăşit prin spiritul UE".

"Românii din Marea Britanie sunt preponderent oameni educați și profesioniști, care lucrează din greu și contribuie la sistemul de protecție socială și la bunul mers al societății britanice. Românii nu sunt cerșetori. Românii sunt o resursă, un capital pe care societatea în care aceștia s-au integrat știe sau trebuie să învețe să îl respecte. 1 ianuarie 2014 a fost momentul ridicării restricțiilor de pe piața muncii din cele nouă state membre care au menținut astfel de măsuri. Drumul european pe care ne aflăm cu toții ne oferă tuturor aceleași drepturi și obligații, iar ridicarea restricțiilor de la 1 ianuarie 2014 a fost ultimul pas în a restabili echilibrul în acest sens. Nu avem spaţiu pentru paşi înapoi de la UE, ci numai pentru paşi siguri înainte", mai arată Codrin Scutaru.

Nigel Farage a şocat ascultătorii unui post de radio din Londra atunci când a dezvăluit că nu vrea să aibă vecini români, într-un interviu acordat LBC, relatează International Business Times UK, în pagina electronică de sâmbătă. Farage a declarat că îşi menţine un comentariu anterior potrivit căruia ar fi "îngrijorat" dacă alături de el s-ar muta nişte români. Liderul UKIP a invocat statisticile privind infracţiunile comise de români.

"Am fost întrebat dacă aş fi îngrijorat în cazul în care un grup de români s-ar muta lângă mine. Dacă trăieşti în Londra cred că ai fi" îngrijorat, a declarat el.

Farage a negat însă că alimentează extremismul împotriva imigranţilor, insistând: "Nu demonizez pe nimeni. Demonizez clasa politică ce a deschis uşa permiţând să se întâmple astfel de lucruri".

Când jurnalistul James O'Brien l-a întrebat care ar fi diferenţa între românii care s-ar muta lângă el şi germani, referindu-se la faptul că soţia lui Nigel Farage este cetăţean german, acesta a răspuns: "Ştiţi diferenţa".

El a fost rugat să comenteze şi declaraţiile sale anterioare cu privire la faptul că nu îi place să audă vorbindu-se doar în limbi străine în trenurile din Londra, având în vedere că propria lui soţie vorbeşte în germană la telefon. "Nu cred că vorbeşte în tren. Aceasta este ideea", a răspuns Farage.

Directorul de comunicare al Ukip, Patrick O'Flynn, fost editorialist al Daily Express, a întrerupt interviul atunci când subiectul s-a îndreptat către fondurile cerute de la Bruxelles ca europarlamentar. Farage a ignorat intervenţia acestuia şi, potrivit angajaţilor LBC, O'Flynn a fost nevoit să îl scoată afară din studio.

Farage a primit milioane de lire sterline din banii contribuabililor de când a devenit europarlamentar, în 1999. Recent, el este chestionat în legătură cu ce s-a întâmplat cu zeci de mii de lire sterline destinate administrării unui birou al partidului.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL