S-au săturat de FMI. Vor să returneze banii înainte de termen

Wednesday, 21 January 2015, 16:52 Sursă: REALITATEA.NET

Înainte de a începe plăţile, Lisabona trebuie să obţină acordul partenerilor europeni, care au contribuit la pachetul de asistenţă financiară de 78 de miliarde de dolari. FMI a acordat o treime din totalul împrumutului obţinut de Portugalia în 2011.

'În acest moment, am acumulat rezerve semnificative care ne permit să facem faţă unor perioade de turbulenţe, care ar putea apărea pe pieţele financiare. Pe fondul normalizării accesului pe pieţe, Guvernul îndeplineşte condiţiile şi va începe demersurile necesare pentru achitarea anticipată a creditului de la FMI. Vom începe acest proces urmând precedentul inaugurat de Irlanda', a afirmat Maria Luis Albuquerque.

Săptămâna trecută, Portugalia a vândut obligaţiuni în valoare de 5,5 miliarde de euro, dintre care două miliarde de euro cu scadenţa pe 30 de ani. Este prima acţiune cu o astfel de scadenţă din 2006.

Anterior, UE anunţase scăderea ratei dobânzilor percepute la împrumuturile acordate Irlandei şi Portugaliei şi extinderea scadenţei creditelor. Anul trecut, autorităţile de la Dublin au anunţat că vor achita nouă miliarde de euro (11,22 miliarde de dolari) din împrumutul de la FMI până la sfârşitul lui 2014, în loc de iulie 2018, cât prevedea acordul dintre cele două părţi. Plata reprezintă aproximativ 40% din împrumutul original, de 22,5 miliarde de euro, acordat de FMI.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL