Coronavirus - România: 19133 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

S-a schimbat termenul de plată pentru facturile de apă, căldură şi gunoi

Monday, 16 January 2017, 12:43 Sursă: REALITATEA.NET

Persoanele fizice și juridice care nu-și plătesc la timp facturile de căldură și gunoi pot să fie executate silit mai ușor, potrivit unui act normativ ce se aplică începând de sâmbătă.

Mai precis, facturile emise pentru aceste servicii sunt considerate de-acum titluri executorii, astfel că, în caz de neplată, nu mai este necesar un proces pentru a se ajunge la executarea silită.

În acelaşi timp, perioada în care cetățenii pot achita facturile de apă, canalizare, căldură și gunoi fără a fi penalizaţi s-a redus la cel mult 15 zile calendaristice de la emitere.

Măsura este inclusă în Legea nr. 225/2016 pentru modificarea și completarea Legii serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006, care a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 942 din 23 noiembrie 2016.

În esență, noile prevederi stabilesc că „factura emisă pentru serviciile de utilități publice constituie titlu executoriu", fiind vorba, printre altele, de serviciile de alimentare cu apă, cu căldură, de canalizare și de salubrizare.

Astfel, persoanele care nu-și achită la timp facturile pentru aceste servicii pot fi executate silit fără să mai fie necesară acționarea lor în justiție.

Totuși, noutatea nu vizează toate cele patru categorii de servicii enumerate, ci doar furnizarea căldurii în sistem centralizat și salubrizarea. Asta pentru că, așa cum s-a stabilit încă din cursul anului 2015, prin modificări la Legea nr. 241/2006, facturile de apă și canalizare deja sunt titluri executorii, potrivit AvocatNet.ro.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL