Alegeri locale 2020 Vezi mai multe detalii

Ruşii au scumpit brusc cu 25% gazele pentru România

Thursday, 23 February 2017, 09:59 Sursă: REALITATEA.NET

După ce, pe tot parcursul anului 2016, au ţinut preţul jos, câştigând masiv piaţă, ruşii au scumpit brusc şi puternic gazul pe care îl vând în România. Acesta este un lucru bun pentru producătorii români, Petrom şi Romgaz, care îşi pot aduce înapoi clienţii pierduţi, dar rău pentru România, potrivit Capital.ro

Preţul cu care firmele din România aduc acum gaze din Rusia este de 88-90 de lei/MWh, spune preşedintele ANRE Niculae Havrileţ. În urmă cu o lună, o lună şi jumătate, gazele ruseşti se vindeau cu 68 -70 de lei, ceea ce înseamnă că Gazprom a scumpit gazele cu circa 25%, de la începutul acestui an.

De altfel, scumpirea gazelor de import nu este neapărat o surpriză, deşi amploarea ei este impresionantă, pentru că a fost anterior anunţată chiar de conducerea Gazprom, pe fondul creşterii cotaţiei ţiţeiului. „Vedem deja dinamica preţurilor pentru petrol şi produse petroliere în trimestrul patru şi, pe cale de consecinţă, influenţa lor asupra preţului gazelor. De aceea, putem spune că preţul mediu pentru livrarea de gaze pe piaţa europeană va fi mai mare în primul trimestru din 2017 decât în ultimul trimestru din 2016", a spus recent Alexei Miller, CEO-ul Gazprom.

Scumpirea gazelor ruseşti nu are deocamdată influenţă asupra preţului gazelor pe care îl plătesc consumatorii casnici din România, care este fixat de ANRE, până la 1 aprilie 2017, la 60 de lei/MWh. După aceea, piaţa va fi liberă, preţul urmând a se calcula în funcţie de cerere şi ofertă.

Un alt efect este că factura României pentru gazele importate din Rusia tot creşte, după un 2016 care a marcat, la rândul său, o creştere de 400% faţă de 2015.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL