Coronavirus - România: 54009 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Surpriza de la Gazprom. Rușii s-au răzgândit în privința gazelor pentru România

Thursday, 10 September 2015, 09:25 Sursă: REALITATEA.NET

Ruşii de la Gazprom vor să vândă din nou gaz în România şi reduc substanţial preţul. Gazul rusesc propus ţării noastre a ajuns să fie la fel de ieftin precum cel de producţie internă.

Oferta este valabilă pentru la iarnă, pentru că, în lunile calde, România nu a mai importat deloc gaz din Rusia.

În ianuarie, în mijlocul iernii, importurile de gaze nu au trecut de 3,5% din consum. În aprilie, importurile au ajuns la zero.

În aceste condiţii ruşii sunt conştienţi că ar putea reveni în România doar cu preţuri foarte mici, potrivi Digi24.ro. Pentru la iarnă, Gazprom le propune comercianţilor de gaze un preţ de aproximativ 240 de dolari pe mia de metri cubi. E în scădere cu 36% faţă de preţul plătit iarna trecută şi aproape la jumătate faţă de preţul cerut în 2013.

Mihai Vilt, intermediar tranzacţii de gaz: „Federaţia Rusă încearcă să intre în competiţie cu producătorii din diverse ţări, precum şi România, din dorinţa de a-şi păstra o cotă de piaţă, pentru că producţia de gaz nu este un element cu care ai vrea să te joci prea des.”

Prin această ofertă, Gazprom încearcă să intre în concurenţă directă cu Petrom şi Romgaz, companiile care controlează aproape în totalitate producţia internă de gaz şi mai nou ocupă în totalitate piaţa de consum.

Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE: „Dorind să intre pe piaţă, fac această ofertă foarte apropiată de preţul gazelor din intern. Diminuarea permanentă a consumului de gaze naturale, datorată faptului că producţia de energie electrică îşi schimbă structura, conduce la acest comportament.”


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL