Coronavirus - România: 63762 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

România scapă de "jugul" rusesc pe importul de gaze. Motivul e halucinant

Thursday, 10 September 2015, 17:23 Sursă: REALITATEA.NET

În timp ce gigantul rus Gazprom ne momește cu gaze mai ieftine ca niciodată, se pare că România nu mai are nevoie de ele deoarece consumul a scăzut la un minim isotric.

România va importa in acest an din Rusia doar 3% din consumul de gaze naturale, însa de anul viitor ar putea renunța la importuri, întrucât producția interna ar fi capabilă să asigure integral consumul, a declarat președintele ANRE, Niculae Havrileț.

"Din luna aprilie nu s-a mai importat nimic. Şi acum, în acest moment, importurile sunt zero. Estimăm pentru acest an importuri de circa 3%, însă luăm gaze din import pentru echilibrare. De exemplu, dacă avem o perioadă mai geroasă, gazele din depozite nu pot fi scoase la presiunile normale. Dacă anul viitor producţia internă va acoperi întreg consumul, atunci nu vom mai importa", a afirmat Havrileţ, potrivit Mediafax.

Este un semn alarmant pentru economie: consumăm din ce în ce mai puține gaze. Consumul anual a căzut de la 17-18 miliarde metri cubi în anul 2008 la 11 miliarde mc gaze în 2014. În 2015, lucrurile stau și mai rău pentru că cele 6 combinate aparţinând InterAgro sunt pe butuci.

"Pentru 2015 estimăm un consum asemănător sau chiar mai mic de 11 miliarde metri cubi de gaze. Motivul este că şase combinate aparţinând InterAgro nu mai funcţionează din aprilie. Acestea consumau circa 2 miliarde metri cubi gaze pe an", a precizat Havrileţ.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) estimează un consum de 11 miliarde metri cubi de gaze naturale pentru acest an, din care importurile se vor ridica la numai 3%, faţă de 25% înainte de 2008. Anul trecut, importurile de gaze au reprezentat 7,5% din consumul total la nivelul ţării.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL