România riscă o criză a țigărilor. Ce ne cere Comisia Europeană

Monday, 15 February 2016, 16:32, Sursă: REALITATEA.NET

România riscă o criză a tutunului în vara acestui an pentru că autorităţile au fost incapabile să transpună la timp în legea naţională o directivă europeană legată de pictogramele de pe pachetele de ţigări. 

Adaugă părerea ta

Mai exact, Comisia Europeană cere inscripţii mai vizibile pentru ochii consumatorului. Termenul expiră pe 20 mai, iar companiile din industria tutunului se tem că nu vor mai putea importa sau fabrica ţigări, în lipsa unor norme precise. De aceea, producătorii îi solicită premierului Dacian Cioloş un răgaz de şase luni pentru adaptarea producţiei autohtone la cerinţele Directivei tutunului.

Din 20 mai, România trebuie să respecte directiva impusă de Uniunea Europeană. Fotografii cu un impact vizual puternic vor fi pe toate pachetele de ţigări.

Pentru asta este însă nevoie ca autorităţile să transpună cerinţele europene cadrului legal din ţara noastră. Dar legea este în întârziere, abia a fost lansată în dezbatere publică. Este şi motivul pentru care reprezentanţii industriei de profil se văd în dificultate după 20 mai.

După 20 mai, companiile vor putea vinde doar ţigările fabricate înainte de această dată, dar stocurile au o capacitate limitată. Doar 10 la sută din producţia lunară poate fi depozitată.

Asta înseamnă că în vară ne-am putea confrunta cu o criză în industria tutunului care va duce la creşterea vânzării la negru. Numai anul trecut, statul a pierdut 600 de milioane de euro din contrabanda cu ţigarete.

Pe de altă parte, industria tutunului este al doilea cel mai mare contribuabil la buget. În 2015 statul a încasat din taxe şi impozite aproximativ trei miliarde de euro, adică 13 miliarde de lei.

În total, 8 state membre au transpus directiva europeană, iar Bulgaria şi Polonia sunt şi ele într-un stadiu avansat. În plus, guvernul polonez a prevăzut în proiectul de lege nouă luni de tranziţie.