Alegeri locale 2020 Vezi rezultatele parțiale

România și Ungaria, cele mai lovite de șocul valutar pornit din Grecia

Monday, 06 July 2015, 12:21 Sursă: REALITATEA.NET

O analiza Bloomberg efectuata pe cursul de schimb valutar al tarilor in curs de dezvoltare arata cu acestea se apropie de cel mai scazut nivel atins din 19 martie pana acum, in medie deprecierea fiind de 0,4%.

Turbulenta starnita de rezultatul votului din Grecia se resimte in pietele emergente, cu efecte dureroase asupra cursului valutar al monedelor din zona Europei Centrale si de Sud-Est.

Leul romanesc si forintul sunt monedele care au incasat cel mai puternic soc, urmate de zlotul polonez, scrie Business24.ro. 

Decizia luata de 61% din alegatorii eleni care au optat pentru respingerea politicilor de austeritate starneste turbulente in pietele financiare, evolutia monedelor de pe pietele emergente fiind afectata in mod direct.

"Economiile emergente se vor confrunta cu o presiune si mai mare in urmatoarele zile, ca urmare a intensificarii turbulentelor in pietele de capital. Evolutia evenimentelor din Grecia va duce la slabirea valutelor din aceste tari", afirma Jason Daw, seful departamentului de strategii de la Societe Generale in Singapore.

Forintul a pierdut deja 1,1% in fata dolarului, iar leul a inregistrat o cadere de 1%.

Zlotul polonez si lira turceasca s-au depreciat cu 0,9%, iar nicio alta moneda din tarile emergente nu a inregistrat cresteri pe piata valutara din Asia, se arată în raportul citat.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL