Coronavirus - România: 32948 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Emisiunea România 2019, la Târgu Mureș. Cozmin Gușă: Ni se pregătește un tur II Kovesi - Dragnea

Wednesday, 06 March 2019, 11:33 Sursă: REALITATEA.NET

Cozmin Gușă a afirmat că în contextul ultimelor evenimente de pe scena politică, turul II al alegerilor prezidențiale va fi între Laura Codruța Kovesi și Liviu Dragnea.

”Dacă domna Kovesi a fost membră a statului paralel, și a fost, tot ce face astăzi se leagă de acest lucru. Dacă Sebastian Ghiță a fost membru în statul paralele, și a fost, atunci vorbim de o luptă, un război între fostul stat paralel”, a afirmat Cozmin Gușă.

”Dacă domna Kovesi ar fi discutat public despe abuzurile de la DNA Ploiești, nu ar mai fi avut aceste probleme și această plângere. Dacă este adevărat că Portocală sau Onea au scris denunțuri și au prezentat aceste lucruri, dosarul este foarte grav. Ni se spune că este un dosar fabricat ca să împiedice candidatura doamnei Kovesi la Parchetul European, poate e așa, dar nu este doar atât. Este o operațiune de victimizare a doamnei Kovesi din care va ieși bine și pregătită pentru o candidatură la prezidențiale în 2019. Această operațiune o va duce în ipostaza în care va fi un bun candidat bun pentru alegerile prezidențiale. Va exista o luptă crâncenă în partea dreptei, între Laura Codruța Kovesi, Klaus Iohannis, USR pentru cine va fi candidatul care va ajunge în turul II la alegerile prezidențiale. Celălalt candidat, al stângii, este Liviu Dragnea. Așadar, ni se pregătește un tur doi între foști membrii ai statului paralel: Dragnea și Kovesi. Aceste evenimente din prezent înseamnă o pregăteală foarte bune pentru bătaia care urmează în toamna anului curent. Așadar, ni se pregătește un tur II între Kovesi și Dragnea. Păcăliciul de serviciu este Klaus Iohannis”, a explicat Cozmin Gușă.

Marius Pașcan, deputat PMP, spune că ceea ce se întâmplă acum este o victimizare a Laurei Codruța Kovesi. Conform acestuia, acele abuzuri ar fi trebuit devoalate acum.

Petrișor Peiu, analist politic, a afirmat că vorbim de o luptă politică. ”România ar fi putut să devină a doua putere după Polonia în regiune, însă nu este pentru că se întâmplă astfel de jocuri”, a spus acesta. 

”Ungaria ne-a luat-o cu mult în față”, a mai spus acesta, adăugând că Ungaria are un plan de a deveni hegemon. 

Invitații emisiunii sunt:

  • Cora Munteanu, jurnalist
  • Petrișor Peiu, analist politic
  • Dan Tănasă, jurnalist
  • Octavian Hoandră, realizator Realitatea TV
  • Veta Biriș, artist popular
  • Dan Dunganciu, director Institutul de Relații Internaționale al Academiei
  • Marius Pașcan, deputat PMP

Rănile lui Martie Negru încă nu s-au vindecat

Luna martie este, pentru Târgu Mureș, luna comemorărilor și sărbătorilor. Rănile produse de Martie Negru încă nu s-au vindecat, prin urmare deși se vorbește despre iertare, faptele arată că este doar din gură, că în suflete a mai rămas o fărâmă de neuitare și neiertare. Cu adevărat, a iertat doar un bătrân dintr-un sat uitat de lume. E Mihăilă Cofariu, cel bătut cu bestialitate, mutilat, în centrul Tîrgu Mureșului în 20 martie 1990, scrie Cora Munteanu.

Președintele Emil Constantinescu l-a grațiat pe agresorul lui Cofariu, Cseresznyés Pál, dar nu înainte de a-l întreba pe acesta dacă este de acord. „Nu voi uita niciodată atitudinea plină de înţelegere şi iertare creştinească pe care aţi dovedit-o în cadrul convorbirii noastre telefonice din decembrie 1996. Atunci, în preajma Crăciunului, aţi fost de acord cu graţierea restului de pedeapsă pe care cel care v-a molestat o mai avea de ispăşit în închisoare”, i-a scris fostul președinte lui Cofariu.

În legătură cu manifestarea publică, Mitingul Secuilor, care deschide evenimentele lunii martie, 10 martie este Ziua Libertății Secuiesti în numele eroilor martiri Gálffy Mihály, Horváth Károly şi Török János, executaţi în data de 10 martie 1854 la Tîrgu Mureş. După înăbușirea revoluției maghiare de la 1848, condusă de Lajos Kossuth, o parte dintre revoluționarii maghiari au încercat să se reorganizeze sub conducerea lui József Makk, în 1851. Ei au fost executați de către autoritățile austriece și nu au au fost persecutați de români sau autoritățile române. Prin urmare, actiunile de protest împotriva statului român, în care se transformă, aceste mitinguri de comemorare, nu au nicio justificare istorică. Este păcat că adevărata sa valoare istorică este folosită în numele unor interese politice meschine. 

Pe 15 martie se serbează Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. În Tîrgu Mureș au loc mai multe manifestări și niciun localnic nu este deranjat, așa cum se întâmpla în primii ani. Maghiarii aniversează Revoluția din 1848-1849 pe 15 martie, dată la care s-a consfințit și apariția Parlamentului modern al Ungariei. Revoluţia Maghiară a început pe 15 martie 1848, cu evenimente sângeroase în Pesta şi Buda.

Demonstraţiile masive l-au forţat pe guvernatorul imperial să accepte toate cele cele 12 puncte ale actului revoluției. Revoluționarii au preluat puterea, au înființat primul parlament modern maghiar și au format un Guvern condus de Lajos Batthyány. Confruntată cu revoluția de la Viena, care a izbucnit pe 13 martie, monarhia Habsburgică a fost nevoită să accepte noul Guvern al Ungariei. După înfrângerea revoluției austriece și înlocuirea împăratului Ferdinand I cu nepotul său, Franz Joseph (2 decembrie 1848), monarhia Habsburgică s-a întors împotriva revoluției maghiare. Noul împărat a ordonat dizolvarea Guvernului de la Budapesta. Profitând de conflictele dintre maghiari și celelalte minorități din Imperiul Habsburgic, în special români, sârbi și croați, Viena a reușit să înfrângă Revoluția Maghiară (1849).

Martie Negru, zilele care au distrus încrederea între români şi maghiari 

Spre sfârșitul lunii martie, avem un eveniment pe care majoritatea locuitorilor preferă să nu-l evoce. Conflictul interetnic care a avut loc între 19 martie și 21 martie 1990 este cunoscut și ca „Martie negru”. Cinci oameni și-au pierdut viața, sute de oameni au fost răniți iar conviețuirea interetnică a fost alterată. Orașul este evitat de oamenii de afaceri și mulți sunt cuprinși de frisoane când aud de Tîrgu Mureș.

Undeva, într-un bloc există două familii, una română și una maghiară, care de 29 de ani își pleacă ochii. Pentru că în acea noapte și unii și alții au ieșit pe hol cu toporul în mână. Nu au lovit, dar s-au temut unii de alții. În acel moment a dispărut încrederea. Din acel moment au fost doar clipe de iertare nerostite, îşi încheie editorialul Cora Munteanu .

Ediţia-eveniment a emisiunii "România 2019", de la Târgu Mureş, începe joi, la ora 21:00, la Realitatea TV.  


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL