Așa cum se poate vedea și din fotografiile realizate de puterea24.ro la ciudatul eveniment, participanții erau cam buimaci și fără vlagă, părând mai curând a fi aduși de cineva la protest, decât sincer interesați subiectul protestului.
ONG-ul care a organizat protestul este „Asociația Cetățenescă din Ulmeni Călărași”, însă, în mod ciudat, câțiva participanți au declarat pentru sursa citată că ei nu au nicio treabă cu respectiva comună călărășeană, fiind de loc din Vidra, județul Ilfov.
Culmea coincidenței, la Vidra se află „celebra” groapă de gunoi operată de firma Eco Sud SA, concurent direct al stației de de transfer/stocare temporară/prelucrare de la Ulmeni-Călărași, unde ajung o mare parte din deșeurile din București.
Eco Sud vrea un monopol pe deșeurile Capitalei
Și uite așa se deslușește misterul și se confirmă ceea ce „PUTEREA24” dezvăluia, în exclusivitate, în cursul lunii septembrie. Mai exact, faptul că în București se pregătește o adevărată criză a gunoaielor, compania Eco Sud SA reușind, prin presiuni și diverse metode dubioase, să elimine mare parte din concurență.
Respectiva companie încearcă să instituie un adevărat monopol asupra deșeurilor generate la nivelul municipiului București, iar pentru asta, în paralel cu „sabotarea” celorlalte firme din domeniu, face presiuni asupra instituțiilor statului pentru a obține licența de operare a gropii de gunoi Vidra, pe care a pierdut-o. Scopul Eco Sud SA este să se prezinte în fața autorităților drept soluția salvatoare, unica posibilitate pentru eliminarea deșeurilor acumulate în Capitală.
Pentru atingerea acestui obiectiv, se pare că orice mijloc, oricât de josnic ar fi, este tocmai bun.
Afaceri, politică, corupție și un ONG
Drept dovadă stă și povestea înfințării ONG-ului fantomă „Asociația Cetățenescă din Ulmeni Călărași” care, de fapt, așa cum dezvăluia publicația amintită, recent, este creația lui Valentin Basarabeanu, director tehnic la Eco Sud SA, ajutat de fostul primar din Ulmeni, Ion Catană. Cei doi, împreună cu fostul viceprimar din Ulmeni, Ion Florea, au pus la cale un plan pentru a închide punctul de lucru din comună deținut de două societăți concurente ale Eco Sud SA, „vinovate” de faptul că la groapa Vidra nu ajungea întreaga cantitate de deșeuri produsă de București.
Cele două societăți activează pe piața deșeurilor din anul 2018, asigurând servicii de tratare și valorificare a deșeurilor și reprezintă o alternativă la eliminarea deșeurilor prin depozitare la groapa de gunoi Vidra.
Fără să se gândească prea mult, fostul primar al comunei Ulmeni, în schimbul promisiunii că va fi ales pentru un nou mandate - ceea ce nu s-a întâmplat! -, a pus la cale o strategie demnă de o cauză mai bună, prin care, împreună cu angajatul Eco Sud SA, a aranjat înființarea ONG-ului denumit „Asociația Cetățenească din Ulmeni Călărași”, cu sediul în comuna în care era edil. Scopul inițial era acela de a formula plângeri false către autorități, la adresa stației de deșeuri din comună și a activității societăților care o dețin.
Pentru înființarea acestei asociații, Valentin Basarabeanu, angajatul Eco Sud, a fost ajutat personal de viceprimarul Ion Florea pentru a găsi un sediu și a aduna semnături de la locuitori. Lovindu-se de refuzul oamenilor, s-au folosit de fals în înscrisuri și semnături private pentru a crea impresia unei asociații reale.
La presupusul sediu al acestei asociații locuiește un localnic care declara, la momentul investigației puterea24.ro, că viceprimarul însoțit de Valentin Basarabeanu i-ar fi promis bani și un loc de muncă, pentru a și da acordul să se înființeze sediul la domiciliul său. El spune însă că a refuzat, așa încât nu este deloc clar cum a ajuns semnătura sa pe actele de înființare a asociației.
În aceste condiții, asupra societății Eco Sud, a directorului tehnic Valentin Basarabeanu și a celor doi foști edili locali, planează suspiciuni grave de corupţie, cumpărare de influenţă, și folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.