Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

RA-AAPS şi-a ratat ţinta de încasări, pentru al treilea an consecutiv, şi a rămas cu mari pierderi

Thursday, 13 November 2014, 13:39 Sursă: Mediafax

Noile rezultate negative ale regiei au fost incluse în bugetul rectificat pe acest an, aprobat marţi de Guvern.

Astfel, dacă în luna februarie RA-APPS anunţa optimist că speră şi în acest an să încaseze 190 milioane lei din licitaţii pentru vânzarea imobilelor din portofoliu, aproape aceeaşi sumă calculată şi ratată şi anul trecut, bugetul rectificat relevă că suma obţinută efectiv din încasări nu a putut depăşi 75,8 milioane lei, de aproape trei ori mai puţin decât spera.

Regia a cheltuit însă peste 50 milioane lei pe salarii, inclusiv bonusuri şi drepturile şefilor, şi şi-a bugetat 26,3 milioane lei pentru baza materiala de reprezentare şi protocol, cu 11,2 milioane lei mai mult decât suma cheltuită anul trecut.

Astfel, RA-APPS va înregistra şi în acest an pierderi, de 57,2 milioane lei, în condiţiile în care anunţa că va închide anul cu profit.

La sfârşitul anului trecut, regia, care a început în acest an procedura de vânzare a imobilelor din portofoliu prin negociere directă la un preţ cu 30% mai mic, în pofida avertizărilor repetate ale consultanţilor imobiliari care au atenţionat că este nevoie de înfiinţarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor sau de transferul acestor servicii către fir­me private, a fost obligată să îşi revizuiască din nou, în scădere drastică, estimarea de încasări.

Aceasta era a doua revizuire în scădere a încasărilor RA-APPS, după cea operată în 2012, din nou pe fondul licitaţiilor eşuate, cele mai multe din lipsă de oferte.

Astfel, pentru anul trecut, regia estima venituri din vânzarea de imobile de 193,5 milioane lei, dar a rămas cu încasări de doar 42 milioane lei, de aproape cinci ori mai puţin faţă de prognoza iniţială.

Mai mult, RA-APPS a rămas în deficit, cu o pierdere de 65 milioane lei, aproape dublu faţă de anul precedent, deşi miza pe profit.

În 2012, Guvernul a revizuit, de asemenea, în scădere drastică estimarea de venituri obţinute din vânzarea imobilelor aflate în administrarea RA-APPS, de la 706 milioane lei la doar 296,2 milioane lei, pe fondul licitaţiilor eşuate.

Un document oficial prezentat însă de MEDIAFAX a indicat că şi această nouă ţintă a fost ratată, de fapt, la mare distanţă şi că vânzarea nu a decurs conform aşteptărilor, RA-APPS reuşind să vândă doar 16 imobile dintr-un total de 103 active scoase la vânzare. În aceste condiţii, veniturile încasate s-au ridicat la doar 39,3 milioane lei, iar pierderea s-a cifrat la aproape 38 milioane lei.

În luna iulie 2013, premierul Victor Ponta afirma, la solicitarea presei de a explica situaţia, că eşecul repetat al licitaţiilor RA-APPS este generat de faptul că evaluările au fost făcute la nivelul pieţei imobiliare din urmă cu câţiva ani, dar că acum piaţa "a revenit la un nivel de normalitate".

RA-APPS a scos însă la vânzare 103 imobile, dintre care a reuşit să vândă în 2012 doar 14 active, iar în 2013 au fost vândute 85 de imobile, dintre care 59 cu plata integrală şi 26 cu plata în rate.

Contravaloarea activelor vândute a fost de numai 14 milioane euro, de trei ori mai mică decât estimarea iniţială a regiei.

Recent, RA-APPS a eşuat şi în vânzarea hotelului Triumf din Capitală, unul dintre cele mai valoroase active din portofoliu, deoarece nu a primit nicio ofertă deşi a redus preţul faţă de licitaţia anterioară, din 2007.

Noul cadru legal introdus de Guvern în primăvara anului trecut prevede că, în cazul în care cea de-a treia licitaţie a avut loc fără ca vreun ofertant să fi oferit cel puţin preţul de pornire al licitaţiei, imobilul va putea fi vândut prin negociere, pe baza unei oferte de cumpărare care va putea fi mai mică cu până la 30% decât preţul de pornire, dar nu mai mică decât "valoarea de inventar" a imobilului.


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL