Protest încheiat la Salina Ocna-Dej! Aproximativ 100 de mineri s-au blocat 37 de ore în subteran

Saturday, 19 December 2015, 11:47 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

În prag de sărbători, aproximativ 100 de mineri de la Salina Ocna-Dej s-au blocat în subteran. Oamenii au intrat vineri în grevă şi au refuzat să iasă la suprafaţă până sâmbătă seară, după negocieri îndelungate. Muncitorii sunt nemulţumiţi de reducerea fondului de salarii.

UPDATE 19:00: Protestul s-a încheiat după 37 de ore. O autospecială SMURD de victime multiple a ajuns la Salina Ocna-Dej, în caz de nevoie. De menționat că prefectul Gheorghe Vușcan și primarul Morar Costan au stat până la sfârșit la negocieri, timp de aproape 10 ore, fiind alături de protestatari.

UPDATE 18:38: Minerii din subteran au ieșit la suprafață, unde poartă discuții atât cu conducerea de la Dej, cât și cu directorul general. Acesta din urmă le-a promis că luni va avea loc o discuție cu toți liderii de sindicat, urmând ca apoi să se decidă cu exactitate ce urmează.

UPDATE 12.10: Gheorghe Vuscan, prefectul Clujului, a explicat într-o intervenție la Realitatea TV care este, în acest moment, situația la Salina Ocna-Dej, acolo unde aproximativ 100 de mineri protestează în subteran.

"Am fost și i-am vizitat. Erau 98 de persoane în subteran și încă nu părăsesc subteranul salinei până când nu va veni directorul general Duca. Din păcate, aseară, de când am aflat de situație, am luat legătura inclusiv cu viceprim-ministrul Borc și nu am reușit să dăm de directorul Duca. Azi dimineață și-a deschis telefonul și probabil că e în drum spre dej. Noi stăm aici și îl așteptăm, ne anunța în urmă cu o oră că a plecat din Sibiu, deci va ajunge aici într-o probabil într-o oră", a informat Gheorghe Vuscan.

"Din păcate, activitatea este întreruptă în acest moment și sperăm ca inclusiv acest lucru să se deblocheze când va ajunge directorul. În acest moment, în fața minei sunt cam 20 de camioane care așteaptă marfa din mină. La acest protest s-au alăturat și angajații de la suprafață. Am stat de vorbă cu ei, sunt 40-50 de oameni afară care s-au alăturat manifestației. Este important să spunem că de ieri am asigurat o ambulanță pentru persoanele care au nevoie de asistență medicală. Le-am asigurat și mâncare și apă", a continuat prefectul.

Sursa: dej24.ro

Minerii care au intrat ieri de dimineaţă în tură ar fi trebuit să iasă din subteran în jurul orei 13.30, dar au refuzat. Protestatarilor li s-au alăturat şi colegii din celelalte schimburi.

Muncitorii sunt blocaţi de mai bine de 24 de ore în subteran. Au apă şi mâncare, dar situaţia este una critică pentru că oamenii sunt decizi să nu renunţe la protest.

"De data asta protestăm pentru fondul de salariu scăzut, comparative cu anul trecut. Cu toate ca indicatorii ni i-am realizat si i-am depăşit până la data respective. Practic ni s-a blocat fondul de salariu", a declarat unul dintre mineri.

"Oamenii nu mai au încredere în vorbe, vor să aibă totul scris pe baza unui act scris și asumat de conducătorul unității. În primă fază am avut un răspuns de la director să așteptăm până pe șase ianuarie, însă oamenii au hotărât că este o perioadă mare", mai spun minerii.

"Toate cele trei schimburi, respectiv schimbul de dimineață, de după masă și schimbul de noapte, sunt în subteran și protestează pentru că, în primul și în primul rând, nu s-a alocat fondul de salarii. Echivalent cu fondul de salarii din 2014, cel din 2015 este mai mic cu 250.000 de lei. O nemulțumire îndreptățită pentru că producția din acest an deste mai mare decât cea din 2014", a declarat primarul Dejului, Morar Costan.

Un protest asemănător a avut loc luni, atunci când 30 de mineri din schimbul doi au protestat în subteran. În cele din urmă, noaptea, aceştia au fost convinşi să renunţe la manifestaţie. 

Adaugă părerea ta
Alte articole din: SOCIAL