Coronavirus - România: 27746 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

CSM dă aviz negativ desființării Secției speciale de anchetă

Thursday, 28 May 2020, 08:49 Sursă: Realitatea.net

Controversata secție de anchetare a magistraților, a cărei desființare a fost propusă printr-un proiect de lege de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, este cea care o anchetează pe Laura Codruța Kovesi în dosarul penal deschis pe numele său în urma unui denunţ făcut de Sebastian Ghiţă, dar și în cazul extrădării Nicolae Popa.

Proiectul a fost depus la Camera Deputaților la începutul lunii mai și este semnat de 40 de deputaţi şi senatori USR, dar şi de deputatul neafiliat Ana Birchall, fost ministru al Justiţiei. 

USR susține că a depus acest nou proiect de lege pentru desființarea Secției speciale, în condițiile în care proiectul anterior depus a fost respins în Parlament de majoritatea controlată de PSD, iar "Guvernul PNL nu pare să se grăbească în demersul de desființare a acestei structuri create la comanda lui Liviu Dragnea pentru a-i intimida și șantaja pe procurori și judecători".

 
USR mai spune că desfiinţarea SIIJ nu doar că este în linie cu cerinţele Comisiei Europene, ale Grupului Statelor împotriva Corupției (GRECO) şi ale Comisiei de la Veneţia, dar se impune şi prin prisma rezultatelor obţinute în 2019 de această structură: din 417 dosare soluţionate în 2019, 415 au fost clasate şi doar în două cauze s-a dispus trimiterea în judecată a trei inculpaţi. În comparaţie, în aceeaşi perioadă, DNA a soluţionat 2.694 de dosare şi a dispus trimiterea în judecată în 235 de cauze, cuantumul prejudiciului reţinut în actele de inculpare fiind de circa 156,4 milioane euro.
 
Camera Deputaților este prima cameră sesizată, Senatul fiind camera decizională pe acest proiect.

Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL