Coronavirus - România: 700898 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Președintele Consiliului Fiscal: România nu își permite să renunțe complet la relația cu FMI

Friday, 20 June 2014, 16:00 Sursă: AGERPRES

"Este un moment dificil (suspendarea acordului cu FMI — n. r.). Nu cred că România își permite în momentul de față să renunțe complet la relația cu FMI. Nu în acest moment. După ce expiră acordul, poate fi o discuție în funcție de cum evoluează lucrurile, dar în momentul de față cred că avem nevoie să ne îndeplinim obligațiile pe care ni le-am asumat și care ar fi un semnal pentru piețele financiare că suntem serioși și avem un angajament ferm pentru reforme structurale", a subliniat Dumitru.

El spune că, așa cum arată declarațiile oficiale, acordul este suspendat în sensul în care se reiau discuțiile în noiembrie.

"Dar, între timp, se pare că se întâmplă niște lucruri. Adică, până se reiau discuțiile, se pare că Guvernul dorește să ia anumite măsuri care au un impact semnificativ în primul rând la nivelul reducerii de CAS. Impactul este mai mult decât semnificativ, că discutăm de 3, 4, 5 miliarde de lei la orizontul unui an de zile. Cifra este mai mult decât semnificativă și riscul de derapaj bugetar pentru 2015 este unul foarte mare, dacă nu reușim să găsim măsuri compensatorii. De fapt, probabil aceasta a fost și poziția Fondului: putem implementa măsura respectivă dacă găsim măsuri compensatorii", a explicat președintele Consiliului Fiscal.

În opinia sa, măsura compensatorie prevăzută în actul normativ de aprobare a reducerii CAS cu cinci puncte procentuale, respectiv îmbunătățirea colectării, nu poate fi luată în calcul.

"Cred că este o glumă. De îmbunătățirea colectării discutăm de peste 20 de ani, toate guvernele și-au propus îmbunătățirea colectării și nu este deloc prudent să îți întemeiezi o proiecție bugetară pe îmbunătățirea colectării. Dacă se produce, acesta ar trebui să fie un plus. Discutăm de miliarde de lei care nu pot apărea peste noapte din îmbunătățirea colectării. Nu că nu ar putea să apară, dar experiența noastră istorică arată că nu s-a întâmplat lucrul acesta", a precizat Ionuț Dumitru.

Referitor la măsura anunțată recent de Guvern cu privire la majorarea sporurilor acordate angajaților din armată, servicii de informații și penitenciare, președintele Consiliului Fiscal a apreciat că nu reprezintă o problemă atâta timp cât autoritățile se încadrează în plafonul de cheltuieli salariale care este obligatoriu conform legii.

"Nu știu cât de urgentă era această măsură și de ce, dacă se intenționa să fie făcută, nu a fost bugetată de la bun început. Nu știu în acest moment care este impactul la nivel de buget, dar trebuie să rămânem în aceeași anvelopă salarială care este obligatorie conform legii", a subliniat Ionuț Dumitru.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL