Coronavirus - România: 31381 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ponta: Dacă cei de la Metrorex o vor cere, o să facem o verificare privind noile trenuri cumpărate

Friday, 02 May 2014, 14:36 Sursă: Mediafax

Întrebat cum vede situaţia de la Metrorex, unde s-au cumpărat garnituri de metrou de aproximativ 100 de milioane de euro şi nu ar încăpea în staţii, Ponta a spus că e vorba de un contract semnat în 2009 sau 2011.

"E evident că, dacă cei de la Metrorex o vor cere, o să facem o verificare şi vom sesiza toate instituţiile statului pentru a-i trage la răspundere pe cei care au făcut un contract dezavantajos", a arătat Ponta.

El a mai spus că se află în faza finală întocmirea documentaţiei pentru trecerea metroului Bucureşti la Primăria Capitalei, arătând că acest lucru se va face cu siguranţă anul acesta, dar el doreşte să fie cât mai repede.

"Suntem în faza finală pentru întocmirea documentaţiei pentru că, aşa cum se întâmplă în toate capitalele, metroul Bucureşti să treacă la Primăria Capială, la Consiliul General, aşa e normal. Evident, continuarea investiţiilor, dar cu management asigurat de comunitatea locală. Nu e normal ca până la urmă să plătească şi cel din Satu Mare şi cel din Tucea subvenţie pentru metroul din Bucureşti", a precizat Ponta.

El a mai spus că, în momentul predării-primirii, o să se ştie exact ce bani au fost investiţi şi ce bani s-au aruncat "aiurea din 2009 încoace".

Întrebat când se va face această trecere a metroului la Primăria Capitalei, Ponta a răspuns: "Cu siguranţă anul acesta, dar eu îmi doresc cât mai repede".

Sindicaliştii de la metrou susţin că platformele noilor trenuri cumpărate de Metrorex, pentru care s-ar fi plătit 98 milioane de euro, sunt prea late şi impun modificări în toate cele 14 staţii de pe Magistrala 2, compania susţinând, în replică, faptul că trenurile respectă normele tehnice impuse.

Liderul Uniuni Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ion Rădoi, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că platformele noilor trenuri cumpărate de Metrorex sunt mai late decât ar trebui, în prezent fiind mai multe zone de pe magistrala 2 în care se lucrează la peroane.

Rădoi a precizat că pentru utilizarea noilor trenuri trebuie "să se taie din peroane", astfel încât, pe lângă cele 98 de milioane de euro plătite pentru achiziţionare, vor mai fi costuri suplimentare, care vor trebui plătite tot de Metrorex, adică din banii cetăţenilor.

"Nu ştiu suma, dar de suportat, o suportă Metroul. Noile trenuri ar fi trebuit să fie în circulaţie din aprilie. Nu ştim cât durează modificările, pentru că sunt necesare în toate staţiile de pe magistrala 2", a spus liderul sindical.

Metrorex a precizat, într-un comunicat de presă transmis miercuri, că societatea a încheiat, în 2011, un contract de achiziţie a 16 trenuri noi de metrou cu firma CAF din Spania, atribuirea contractului realizându-se în urma unei licitaţii publice internaţionale la care a participat şi Bombardier Transportation din Suedia.

"Preţul oferit de firma CAF a fost de 97,012 milioane iar preţul oferit de firma Bombardier Transportation a fost de 117,595 milioane euro. Pe toată perioada de derulare a contractului de achiziţie (întocmire documentaţie pentru organizarea procedurii de achiziţie, a specificaţiei tehnice, analiza şi evaluarea ofertelor tehnice şi financiare, avizarea documentaţiilor tehnice de proiectarea a noului tren, analiza rezultatelor testelor statice, de tip şi de serie) SC Metrorex SA a fost asistată în calitate de consultant de către asocirea Systra SA - Franţa şi Metroul SA -România", precizează compania.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL