Ponta: Conflictul cu Geoană a fost legat de faptul că nu l-am desemnat ministru de Externe

Sunday, 18 January 2015, 00:14 Sursă: Mediafax

Liderul PSD, premierul Victor Ponta a afirmat că între el şi Mircea Geoană a apărut o stare conflictuală în momentul în care nu a dorit să îl numească pe acesta în funcţia de ministru de Externe, ci a optat pentru Bogdan Aurescu, deşi Geoană s-a oferit să-l sprijine din această postură, potrivit Mediafax.

Adaugă părerea ta

"Conflictul cu domnul Geoană, din punctul meu de vedere, a fost legat de faptul că nu l-am desemnat ministru de Externe. L-am desemnat pe domnul Aurescu când s-a eliberat funcţia", a spus Ponta, la postul B1 TV.

Premierul a precizat că Geoană s-a oferit să-l sprijine din această calitate, dar că el l-a preferat" pe Bogdan Aurescu.

"Am o părere foarte bună despre Bogdan Aurescu, cred că trebuia şi putea să fie ministru de mai mult timp, şi cred că, în contextul 16 noiembrie (al doilea tur al alegerilor prezidenţiale - n.r.), nu doar votul din diaspora, vorbesc de contextul politic, a fost un mesaj foarte clar al commitment-ului nostru politic faţă de Parteneriatul cu Statele Unite, faţă de parteneriatele noastre strategice, dincolo de faptul că e o persoană pe care o cunosc demult şi a cărui capacitate profesională cred că n-a pus-o nimeni la îndoială", a spus Ponta.

Prim-ministrul a arătat că în orice context l-ar prefera pe Bogdan Aurescu pentru această funcţie şi a adăugat că această opţiune nu trebuie luată ca "ceva negativ" la adresa lui Mircea Geoană.

Bogdan Auresccu a fost propus de Ponta pentru postul de ministru de Externe la 24 noiembrie.

În 28 noiembrie, într-o declaraţie în care şi-a anunţat demisia din PSD, deputatul Sebastian Ghiță a afirmat că le-a spus colegilor de-acum un an că "Geoană a vrut să-l şantajeze pe Ponta, cerându-i funcţia de ministru de Externe".

"M-a sunat să îmi spună că, dacă Ponta nu îl numeşte ministru de Externe, atunci va fi război în PSD”, a spus Ghiţă.

În replică, senatorul Mircea Geoană a declarat atunci că nu-i permite lui Sebastian Ghiţă să spună minciuni legate de un aşa-zis şantaj la adresa premierului Ponta privind postul de ministru de Externe, el precizând că discuţia cu Ponta a vizat candidatura sa la funcţia de secretar general ONU în 2016.

”Din punct de vedere al declaraţiilor legate de aşa-zisul şantaj pentru poziţia de ministru de Externe, nu permit domnului Ghiţă şi nimănui altcineva să spună astfel de minciuni ordinare. Nu am avut niciun fel discuţie cu domnul Ponta cu privire la vreo funcţie în eventualitatea în care ar fi câştigat, cu atât mai puţin să şantajez cu privire la aceste lucruri”, a spus Geoană.

El a spus că discuţia cu Ponta a vizat candidatura sa la funcţia de secretar general ONU în 2016.

”Singura comunicare pe care am avut-o cu domnul Ponta înainte de alegerile prezidenţiale a fost legată de un proiect pentru România şi anume susţinerea pe care Guvernul, eventual, ar fi acordat-o pentru o candidatură a mea pentru funcţia de secretar general ONU în 2016”, a subliniat Geoană.