Peste 25.000 de tablete predate de STS în țară și în străinătate

Monday, 04 November 2019, 15:15, Sursă: REALITATEA.NET

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a anunțat luni că a predat peste 25.000 de tablete, pentru cele aproape 20.000 de secții de votare din ţară şi din străinătate. Sistemele informatice vor fi pregătite mâine, marți, 5 octombrie, de la ora 22.00, când începe centralizarea votului prin corespondență din Australia. 

Adaugă părerea ta

„În conformitate cu atribuţiile stabilite prin legislaţia în vigoare privind procesul electoral, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a predat peste 25.000 de terminale informatice necesare pentru buna desfăşurare a alegerilor, astfel: 18.748 de tablete către operatorii de calculator din ţară şi 6.609 tablete către cei din străinătate. În toate aceste secţii s-au luat măsuri pentru asigurarea serviciilor de voce şi date, precum şi pentru asigurarea echipamentelor necesare, în străinătate fiind distribuite 501 routere şi 6.609 tablete, cu o medie generală de 7 tablete pe secţia de votare, respectiv 8 tablete/secţie în Europa", precizează STS într-un comunicat.

Pentru alegerile prezidențiale, STS a instruit şi a evaluat 8.400 de persoane pentru secţiile de votare din ţară (operatori de calculator, preşedinţi ai secţiilor de votare), iar pentru secţiile din străinătate au fost examinate şi admise online 6.200 de persoane.

Potrivit sursei citate, specialiştii STS au operaţionalizat Centrul de Suport Tehnic, oferind, prin Centrul de preluare apeluri, asistenţă tehnică pentru operatorii de calculator şi preşedinţii secţiilor de votare din ţară şi din străinătate. STS a anunțat că de marți, 5 noiembrie, sistemele informatice necesare în derularea procesului de votare la prezidențiale vor fi operaționale.

"Începând cu data de 5 noiembrie 2019, sistemele informatice dezvoltate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale - Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV), Sistemul informatic de centralizare a proceselor-verbale (SICPV) şi Aplicaţia de verificare a dreptului de vot (ADV) - vor fi pregătite pentru procesul electoral. Acestea au fost realizate conform cerinţelor Autorităţii Electorale Permanente şi ale Institutului Naţional de Statistică, testate, avizate şi predate către aceste autorităţi, în vederea testării şi certificării. (...) STS oferă suportul operatorilor pentru toate cele 18.748 de secţii de votare din ţară şi cele 835 de secţii din străinătate. Operaţionalizarea sistemelor va avea loc în data de 5 noiembrie, începând cu ora 22,00, când demarează centralizarea votului prin corespondenţă din Australia", se mai arată în comunicat.