O nouă Apocalipsă pe piaţa muncii? De la şomaj la prea multe joburi

Monday, 16 February 2015, 14:53, Sursă: REALITATEA.NET

Expertul german în resurse umane, Rainer Strack, vine cu o previziune care, la prima vedere, pare o glumă proastă: în 2030, întregul mapamond se va confrunta cu o criză a forței de muncă. Deși acum, în contextul în care majoritatea economiilor lumii sunt lovite de șomaj, acest scenariu pare imposibil, Rainer Strack vine nu doar cu argumente, dar și cu soluții.

Adaugă părerea ta

Strack, prezent, în luna octombrie a anului 2014, la o conferință TED susținută la Berlin, a subliniat că, până în 2030, forța de muncă va scădea dramatic din cauza natalității mici din ultimele decenii și din cauza ieșirii la pensie a generației Baby Boomers (copiii născuți după cel de-Al Doilea Război Mondial, în perioada 1946-1964). Astfel, numărul populației apte de muncă vă scădea într-atât de mult încât lumea se va confrunta cu o criză a forței de muncă. Concret, contrar a ceea ce se întâmplă azi, vor fi mai multe oferte de muncă decât oameni disponibili.

Ca să explice cum a ajuns la această concluzie, expertul în resurse umane dă drept exemplu anul nașterii sale, 1964, despre care spune că a fost anul cu cele mai multe nașteri din istoria Germaniei. S-au născut 1,3 milioane de copii. Ca să ne facem o idee despre cursul pe care natalitatea l-a luat în ultimele decenii, tot în Germania, dar în anul 2013, s-au născut doar 600.000 de copii.

Citeşte mai multe pe Cariereonline.ro