Nu primeşti bon fiscal, nu plăteşti! A reglementat statul furtul cu legea în mână?

Tuesday, 17 February 2015, 15:57, Sursă: KeysFin.com

De la 1 martie, dacă nu primim bon fiscal pentru bunurile cumpărate din magazine, vom putea pleca cu ele fără să le plătim sau chiar să solicităm contravaloarea acestora! Reglementarea (OUG 28/1999 republicată), deschide o adevărată Cutie a Pandorei, susţin analiştii de la KeysFin. Cine garantează că cumpărătorii acţionează cu bună credinţă şi nu vor forţa, practic, furtul de bunuri cu legea în mână?

Adaugă părerea ta

„În cazul în care operatorii economici (...) nu înmânează clientului bonul fiscal sau înmânează un alt document decât bonul fiscal (...), clientul este obligat să solicite operatorului economic înmânarea bonului fiscal. În cazul în care operatorii economici (...) refuză emiterea şi înmânarea bonului fiscal clientului (..), acesta din urmă are dreptul de a beneficia de bunul achiziţionat sau de serviciul prestat fără plata contravalorii acestuia”, scrie în articolul 10 din OUG 28/1999, republicată, apărută în Monitorul Oficial.

 Experţii de la KeysFin spun că prevederile incluse in OUG îşi au o justificare legitimă – lupta împotriva evaziunii fiscale, însă legislaţia lasă loc de interpretări şi poate crea foarte multe probleme agenţilor economici.

 „Ordonanţa nu face referire la situaţiile în care, de exemplu, cumpărătorul refuză să plătească marfa respectivă şi să primească, astfel bonul fiscal. În absenţa oricărei prevederi legale, folosindu-se de prevederile ordonanţei, acesta poate pleca cu bunurile fără să le plătească sau să solicite contravaloarea acestora, deşi comerciantul a acţionat cu bună credinţă”, afirm ă experţii.

 „Mai există o posibilă situaţie, neluată în calcul de reglementator. Ce se întâmplă cu cei care fură marfa din magazin sau pleacă fără să plătească din restaurant, iar dacă sunt prinşi, invocă faptul că nu au primit bon fiscal. Cum dovedeşti, pe loc, că este o infracţiune şi nu un caz de evaziune fiscală?”, susţin economiştii de la KeysFin.

 Ei se întreabă, totodată, cine va rezolva diferendurile dintre clienţi şi comercianţi, pornite de la o asfel de situaţie ipotetică.

...

Mari reduceri pe eMAG. Consultă întreaga ofertă AICI

...

 „Comerciantul se va afla în situaţia de a nu putea invoca furtul într-o eventuală solicitare la Poliţie. Un infractor se poate folosi de portiţele legislaţiei pentru a scăpa fără probleme de sub incidenţa legii. Va spune că nu a primit bon, deşi a cerut. Normal să nu fi primit, dacă a furat bunul din magazin. Cine stabileşte dreptatea în acest caz?”, se întreabă analiştii de la KeysFin.

 „Mai este o întrebare. Pe cine suni tu, comerciant, dacă te afli în această situaţie. La numărul de urgenţe 112 te poţi trezi cu o amendă pentru alertarea autorităţilor în alte cazuri decât cele extreme, iar numărul verde al Ministerul de Finanţe are o funcţie foarte clară. În mesajul pe care orice comerciant va trebui să îl afişeze la loc vizibil, lângă casa de marcat, scrie că serviciul TelVerde al Ministerului Finantelor Publice 0800.800.085 este destinat pentru a semnala nerespectarea obligatiilor legale ale operatorilor economici, deci nicidecum abuzul clienţilor”, afirmă cei de la Keysfin.

Potrivit experţilor în fiscalitate, noua legislaţie lasă loc unor posibile situaţii conflictuale pe care Ministerul Finanţelor este dator să le preintâmpine printr-o reglementare foarte clară a acestor situaţii.

 „Este nevoie ca legile să fie foarte clare şi să nu lase loc de interpretări”, au spus aceştia.

 AFIŞELE FISCULUI, OBLIGATORII

 

 Conform unui proiect de ordin, publicat vineri de Ministerul Finanţelor pe pagina sa de internet, incepând din 1 martie, comercianţii ar putea fi obligaţi să afişeze lângă casele de marcat un anunţ de atenţionare a clienţilor prin care să-i informeze că, în cazul în care nu primesc bon fiscal, pot să pastreze produsul cumpărat fără să-l plătească.


Anunţul are sigla Ministerului Finantelor şi va avea in antet Guvernul României şi Ministerului Finantelor Publice, după care prezinta mai multe avertismente şi drepturi:

"Dacă nu primiţi bon fiscal, aveţi obligaţia să-l solicitaţi. În cazul unui refuz, aveţi dreptul de a beneficia de bunul achiziţionat sau de serviciul prestat fără plata contravalorii acestuia. Solicitaţi şi păstraţi bonurile fiscale pentru a putea participa la extragerile lunare şi ocazionale ale loteriei bonurilor fiscale. Este înterzisă înmanarea către client a altui document, care atesta plata contravalorii bunurilor sau serviciilor prestate, decât bonul fiscal. Pentru a semnala nerespectarea obligaţiilor legale ale operatorilor economici, puteţi apela gratuit, non-stop, serviciul TelVerde al Ministerului Finanţelor Publice 0800.800.085", este mesajul ce va fi afişat în toate magazinele, restaurantele şi alte unităţi care deţin case de marcat.