Coronavirus - România: 28166 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Noi analize de la Ministerul Sănătăţii. Dezinfectanţi Hexi Pharma diluaţi de 4.000 de ori

Thursday, 12 May 2016, 19:24 Sursă: REALITATEA.NET

Spitale din Mureş, Călăraşi şi Braşov au folosit apă chioară în loc de dezinfectant. De exemplu, Hexi OA, care trebuia să aibă o concentraţie de peste 40% etanol şi 28% propanol, avea în compoziţie doar 0,01% din aceste substanţe. Ceea ce înseamnă că acestea erau diluate de 4.200 de ori. Iar Supra Sept, dezinfectantUL folosit pentru instrumente medicale, era diluat de zece ori. În Braşov, substanţele active dintr-un săpun cu care se spălau chirurgii înainte de a intra în sala de operaţie erau diluate de două ori.

În ce spitale nu se mai oprează

Joi dimineaţă, conducerea spitalului Marius Nasta a decis ca operaţiile să fie sistate, joi, motivând că decizia a fost luată pentru siguranţa medicilor şi pentru siguranţa pacienţilor. În acest moment, doar intervenţiile chirurgicale de urgenţă sunt realizate la acest spital din Capitală şi nu se mai fac analize. Aceeaşi situaţie se raportează şi în alte patru unităţi sanitare din ţară.

După videoconferinţa cu reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică de la nivel naţional de joi, de la Ministerul Sănătăţii, autorităţile au anunţat că numărul unităţilor sanitare în care s-a luat decizia să nu se mai efectueze operaţii chirurgicale a crescut la 5.

În cadrul videoconferinţei, Victor Strâmbu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, a informat reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică cu privire la măsura blocării utilizării biocidelor HexiPharma, în contextul anchetei administrative derulate de Ministerul Sănătăţii. De asemenea, Direcţiile de Sănătate Publică au raportat situaţia stocurilor disponibile de produse biocide de la nivelul unităţilor sanitare cu paturi publice şi private, precum şi situaţia derulării intervenţiilor chirurgicale în spitalele publice.

Astfel, din cele 41 de judeţe şi Municipiul Bucureşti, situaţia în care se efectuează intervenţii chirurgicale doar în regim de urgenţă, este următoarea:

1. Judeţul Dolj – Spitalul Judeţean – desfăşară intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă

2. Judeţul Galaţi – Spitalul de Pediatrie – desfăşară intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă

3. Judeţul Olt – Spitalul Judeţean – desfăşară intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă

4. Judeţul Teleorman – desfăşară intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă

5. Bucureşti – Institutul de Pneumologie Marius Nasta În cazul celor 5 unităţi sanitare care în prezent derulează intervenţii chirurgicale doar în regim de urgenţă au fost dispuse măsuri pentru remedierea situaţiei cu celeritate, astfel încât, în cursul zilei de mâine, să se poată relua fluxul normal al activităţii chirurgicale.

Totodată, Ministerul Sănătăţii a solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică să comunice unităţilor sanitare cu paturi întreprinderea tuturor măsurilor necesare pentru desfăşurarea serviciilor medicale în condiţii de siguranţă pentru pacienţi prin asigurarea cantităţilor corespunzătoare de produse biocide, altele decât cele fabricate de firma HexiPharma.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL