Coronavirus - România: 28582 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Moody's a retrogradat ratingul Japoniei

Monday, 01 December 2014, 14:50 Sursă: Mediafax

Este pentru prima dată în ultimii doi ani când o mare agenţie de evaluare fiscală reduce ratingurile Japoniei, relatează MarketWatch.

Moody's a motivat decizia prin faptul că premierul nipon Shinzo Abe a decis să amâne cu un an şi jumătate creşterea cotei de TVA, ceea ce determină "riscuri asupra consolidării fiscale şi, pe termen lung, asupra costului finanţării şi a sustenabilităţii datoriei", se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Japonia este cea mai îndatorată economie dintre statele dezvoltate, nivelul datoriilor depăşind de peste două ori valoarea produsului intern brut.

Guvernul nipon a afirmat recent că va încerca să echilibreze bugetul primar, astfel încât veniturile din taxe să fie similare cu cheltuielile (minus plăţile dobânzilor pentru împrumuturile guvernamentale), până în 2020.

"Consolidarea fiscală va deveni din ce în ce mai dificilă odată cu trecerea timpului", au declarat analiştii Moody's, adăugând că întârzierea măsurilor pentru reducerea datoriilor şi eficienţa scăzută a acestora pot afecta creşterea economiei Japoniei.

Creşterea randamentului pentru obligaţiunile emise de guvernul nipon se numără, de asemenea, printre motivele care au stat la baza retrogradării calificativului acordat Japoniei, potrivit Moody's.

În urma anunţului privind retrogradarea Japoniei, yenul s-a depreciat la cel mai redus nivel faţă de dolarul american, tranzacţionându-se la 119,15 unităţi.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL