Coronavirus - România: 35003 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Moneda cu cea mai bună performanță din G10, în ianuarie

Friday, 30 January 2015, 11:20 Sursă: AGERPRES

Grupul G10 este alcătuit din Germania, Belgia, Canada, SUA, Franța, Italia, Japonia, Olanda, Marea Britanie, Suedia și Elveția.

Majoritatea statelor din G10 s-au confruntat luna aceasta cu o depreciere a monedelor lor, pe fondul aprecierii puternice a dolarului SUA.

Francul elvețian s-a apreciat cu 7% față de dolarul SUA, yenul cu 1,4%, în timp ce dolarul canadian s-a depreciat cu 8% față de moneda americană, dolarul neo-zeelandez cu 4,8% și lira sterlină cu 3%.

În 15 ianuarie, Banca Națională a Elveției (BNS) a eliminat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro, stabilit în urmă cu trei ani, ceea ce a provocat o apreciere de 30% a francului elvețian în raport cu moneda euro și cu 25% față de dolar. Menținerea acestui prag ar fi costat instituția 100 miliarde de franci elvețieni (110,84 miliarde de dolari) pe lună, a avertizat recent Fritz Zurbruegg, membru al Board-ului BNS. Acesta a apreciat că BNS ar putea lua în considerare stabilirea unui prag minim pentru un coș valutar alcătuit din euro și dolar.

Deprecierea dolarului canadian vine după ce banca centrală a redus neașteptat rata dobânzii de referință de la 1% la 0,75%, la reuniunea de politică monetară din 21 ianuarie. Și Banca Centrală Europeană a anunțat luna aceasta lansarea unor măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 miliarde de euro, care au dus la deprecierea euro.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL