Ministerul Educaţiei îşi asumă şi eşecul manualului de biologie, va tipări erate

Tuesday, 04 September 2018, 19:32, Sursă: REALITATEA.NET

La fel ca în cazul manualului de Geografie, ministerul Educaţiei recunoaşte că va fi nevoit să rectifice şi aproximativ 160.000 de manuale de biologie de clasa a VI-a. Primul pas, potrivit comunicatului MEN, este corectarea variantelor digitale, urmând ca apoi să fie tipărite şi erate, pentru manualele în formă fizică. 

Adaugă părerea ta

"Având în vedere greșelile sesizate în cele două manuale școlare aferente disciplinei de BIOLOGIE (clasa a VI-a), Ministerul Educației Naționale aduce următoarele clarificări:

Variantele digitale corectate ale acestor două manuale școlare vor fi postate pe platforma manuale.edu.ro, cu celeritate, astfel încât să poată fi utilizate de elevi și profesori din prima zi de școală. Totodată, va fi realizată și trimisă în școli o erată tipărită," se spune în comunicatul oficial.

În ceea ce priveşte responsabilitatea, Ministerul anunţă constituirea unei comisii şi aminteşte că, în baza contractului, atât Editura Didactica și Pedagogică, cât şi evaluatorii își asumă responsabilitatea pentru calitatea activității desfășurate. Aceeași responsabilitate a fost asumată și de avizatorul științific.

Potrivit deputatului PMP Robert Turcescu, directoarea Editurii Didactice şi Pedagogice a fost invitată să dea explicaţii în faţa Comisiei de Invatamint a Camerei Deputatilor.

În plus, pentru evitarea unor astfel de situații regretabile, procedura de realizare a manualelor școlare va fi revizuită și îmbunătățită, inclusiv prin introducerea unei etape suplimentare de verificare a variantelor finale ale manualelor școlare, la nivelul inspectoratelor școlare, prin inspectorii de specialitate.

Cele 2 manuale de Biologie pentru clasa a VI-a au fost alese pentru tipărire, după ce au primit 86,92 puncte, respectiv 85,25 puncte, în urma evaluării calității științifice.

Manualul școlar pentru disciplina BIOLOGIE (clasa a VI-a) al autoarei Elena Crocnan a fost comandat în 39.405 de exemplare, în timp ce manualul autorilor Elena Camelia Afrim, Silvia Olteanu, Ștefania Giersch, Iuliana Tanur, Camelia Manea și Florina Miricel a fost comandat în 121.736 de exemplare.

Scandalul manualelor cu greşeli a izbucnit la finalul lunii august. Ministerul Educaţiei a recunoascut greşelile flagrante din cele aproape 150.000 de manuale de Geografie pentru clasa a VI-a, le-a retras şi a anunţat că-i va chema în instanţă pe autori şi pe evaluatori, pentru recuperarea prejudiciului, estimat la 60.000 de euro.