Coronavirus - România: 697898 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Mihai Daraban: România trebuie să profite de piața din Iran. Contează mult decidentul politic

Tuesday, 08 March 2016, 23:30 Sursă: REALITATEA.NET

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României a vorbit despre vizita efectuată la Teheran.

"A fost cea mai importantă delegație economică care a însoțit un demnitar român după revoluție și o echipă de oameni de afaceri care a venit dezinteresată de a fi în preajma demnitarului român. Pur și simplu au venit să facă business. Din păcate, am lăsat vreo 15 firme acasă din motive logistice", a afirmat Daraban.

În acest context, Daraban a punctat faptul că "România e un brand pe piața iraniană și trebuie să profităm de acest lucru". 

"Este important să subliniem rolul băncilor care trebuie să se implice dacă vrem să deschidem canale de comunicare cu Teheranul. Este a patra țară (n.r - Iranul) cu rezerve petroliere din lume. Vorbim de 157 de milioane de barili", a adăugat Daraban.

Întrebat în ce domenii de pe piața iraniană ar putea investi România, Daraban a punctat că varietatea este mare, însă sistemul bancar rămâne partea negativă.

"Industria de petrol și gaze pe toate componentele ei, pe IT e un mare potențial, pe agricultură, produse alimentare, pe industria navală pentru că acolo sunt două aspecte: vorbim de ieșirea Iranului la Golful Persic și la Marea Caspică, deci proiecte de nave directe, de ținte directe în domeniul naval. Sunt multe domenii.

Partea negativa e sistemul bancar, iar aici trebuie spus că noi am avut un briefing cu ministrul de Externe, cu câteva zile înainte să plecăm, unde a venit toată delagația economică. Băncile trebuie să rezolve această problemă a decontărilor.

Partea pozitivă e că Iranul a investit mult în educație, în tehnologie. Oamenii vorbesc de nanotehnologie. Este o diferență colosală față de alte zone sau țări din lume, exclusiv dependente de petrol", a explicat Daraban.

Președintele Camerei de Comerț a mai subliniat faptul că decidentul politic contează foarte mult.

"În primul rând, deschide uși și celor din delegația economică, le dă un statut. Mi-aș dori să plecăm cu vreo două-trei avioane către alte continente. Deci politicul să aibă curajul să interacționeze cu mediul de afaceri. Din păcate, foarte mulți ambasadori ai noștri prin străinătate sunt taxați pe domenii politic - cultural, chestiuni de genul acesta nevenind către adevărata problemă, care e componenta economică".

Pe de altă parte, Mihai Daraban a subliniat faptul că România trebuie să iasă din sfera granițelor europene, unde desfășoară 70% comerț exterior. 

"15% către țările non-UE și pe restul planetei vorbim de 15%. Aici trebuie umblat mult: țări non-UE și restul planetei. Trebuie să avem curaj să ieșim. Comerțul intracomunitar ne-a adus într-o parte a economiei de subcontractori", a explicat Daraban.

 Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL